onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens båt-tabbe: pekade ut DN-båt som tungt beväpnad militär

Publicerad: 21 oktober 2014, 06:51
Uppdaterad: 11 oktober 2016, 12:58

Expressen pekar ut DN:s hyrda båt som "tungt beväpnad militär", enligt redaktionschef Caspar Opitz.


SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

DT

Dante Thomsen


Fler av de stora riksredaktionerna har hyrt båtar för att kunna bevaka försvarsmaktens ubåtsjakt i Stockholms skärgård.

Dagens Nyheter har hyrt en gammal Stridsbåt 90. Den båttypen är vanlig i civilt bruk. Alla Stridsbåt 90 har ett unikt nummer, DN:s inhyrda båt har nummer 127.

Just den båten hamnade i Expressens bevakning av ubåtsjakten, på tisdagsmorgonen.

" JUST NU: Tungt beväpnad militär på väg ut i insatsen" skriver Expressen, intill bilden på DN:s hyrda civila båt, samt en annan båt.

DN:s redaktionschef Caspar Opitz anser att kvällstidningen generellt gör en mycket bra jobb i den uppskruvade bevakningen av försvarsmaktens arbete, och att klavertrampet med båt 127 är ett undantag.

– Expressen gör ett fantastiskt jobb med sina livesändningar och bevakningen av jakten. Men här hamnade de lite galet med bild på den båt vi hyrt. Den är ju trots allt ganska lik en militärbåt men jag kan garantera dig att våra reportrar och fotografer endast är tungt beväpnade med kameror, pennor och datorer, säger Caspar Opitz till Dagens Media.

Magnus Alselind är redaktionschef på Bonnierkollegan Expressen:

– I en snabb liverapportering kan kombinationen av bild och rubrik se konstig ut om man tar en skärmdump i ett visst ögonblick. Vi måste ju sätta rubrik på den senaste nyheten och ibland dröjer det att få ut en ny aktuell bild på sajten, säger han till Dagens Media.

– Här handlar det om en samlad puff för vår liverapportering, vilket framgår av nedrycket, och i den fanns det olika bilder på båtar från skärgården. Jag måste dock tillstå att vi inte hade koll på att DN drar omkring i skärgården i vad som kan se ut att vara en militärbåt.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev