Expressens båt-tabbe: pekade ut DN-båt som tungt beväpnad militär

Expressen pekar ut DN:s hyrda båt som "tungt beväpnad militär", enligt redaktionschef Caspar Opitz.

Fler av de stora riksredaktionerna har hyrt båtar för att kunna bevaka försvarsmaktens ubåtsjakt i Stockholms skärgård.

Dagens Nyheter har hyrt en gammal Stridsbåt 90. Den båttypen är vanlig i civilt bruk. Alla Stridsbåt 90 har ett unikt nummer, DN:s inhyrda båt har nummer 127.

Just den båten hamnade i Expressens bevakning av ubåtsjakten, på tisdagsmorgonen.

"JUST NU: Tungt beväpnad militär på väg ut i insatsen" skriver Expressen, intill bilden på DN:s hyrda civila båt, samt en annan båt.

DN:s redaktionschef Caspar Opitz anser att kvällstidningen generellt gör en mycket bra jobb i den uppskruvade bevakningen av försvarsmaktens arbete, och att klavertrampet med båt 127 är ett undantag.

– Expressen gör ett fantastiskt jobb med sina livesändningar och bevakningen av jakten. Men här hamnade de lite galet med bild på den båt vi hyrt. Den är ju trots allt ganska lik en militärbåt men jag kan garantera dig att våra reportrar och fotografer endast är tungt beväpnade med kameror, pennor och datorer, säger Caspar Opitz till Dagens Media.

Magnus Alselind är redaktionschef på Bonnierkollegan Expressen:

– I en snabb liverapportering kan kombinationen av bild och rubrik se konstig ut om man tar en skärmdump i ett visst ögonblick. Vi måste ju sätta rubrik på den senaste nyheten och ibland dröjer det att få ut en ny aktuell bild på sajten, säger han till Dagens Media.

– Här handlar det om en samlad puff för vår liverapportering, vilket framgår av nedrycket, och i den fanns det olika bilder på båtar från skärgården. Jag måste dock tillstå att vi inte hade koll på att DN drar omkring i skärgården i vad som kan se ut att vara en militärbåt.

LÄS ÄVEN:

Läs mer: Expressens ubåtsjakt i Sky News

Läs mer: Lobbyisten Sten Tolgfors skrev på DN Debatt – kallades ”debattör”

Läs mer: Försvarsmakten hakar på Niklas Svenssons ubåtsjakt

Simon Andrén

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt