Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressens "avslöjande" – Jimmie Åkessons katt är fejk

Publicerad: 14 Oktober 2013, 07:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:31

UPPDATERAD. I dag "avslöjar" Expressen att katten på omslaget till Jimmie Åkessons bok "Satis Polito" är inklippt. Bakom nyheten står två av tidningens mest erfarna grävare.


Med en öm blick tittar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på katten som pryder omslaget till självbiografin "Satis Polito". Men det finns ett problem – katten är fejkad. Det rapporterar Expressen i dag.

" Expressen har låtit experterna på Expressens bildredaktion närgranska bilden och kan nu slå fast utan minsta tvekan att katten är photoshoppad in i bilden i efterhand När man förstorar bilden ser man att katten närmast verkar levitera över mattan, och såväl ryggpäls, öron som morrhår ser helmysko ut", skriver Expressen, som också drar paralleller till Mille Markovics fejkade "sexbilder" på kungen.

Artikeln är författad av Expressens grävchef Christian Holmén och den erfarne politiske reportern Elisabeth Marmorstein.

Under måndagsmorgonen har Expressens katt-avslöjande blivit en snackis, men inte på ett smickrande sätt.

" Är det här en nyhet som kräver dubbelbyline och som din grävchef och Elisabeth Marmorstein bör skriva?", twittrar Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson.

" Mest fascinerande med Expressens "avslöjande" om Jimmie Åkessons katt är väl att det sysselsatte två journalister", twittrar Markus Uvell, chef på tankesmedjan Timbro.

Även Susanne Sjöstedt, politisk redaktör på Tidningen Ångermanland, tycker att avslöjandet saknar klös.

" Jättefånigt", twittrar hon.

När Dagens Media når grävchefen Christian Holmén skrattar han.

– Det här är en klackspark som vi kan bjuda på, säger han.

Christian Holmén förklarar att katt-avslöjandet ursprungligen publicerades på den lättsamma skvallersidan "Bekantas bekanta" i Expressens papperstidning. Därför blir han förvånad över de upprörda reaktionerna på nätet.

– Tycker du inte att det är kul?

Jo, problemet är väl utgörandet. Sammanhanget går lite förlorat som artikeln presenteras på sajten.

– Jaha. Men jag tror att våra läsare är så smarta att de, när de läser om en leviterande och helmysko katt och Jimmie Åkessons ömmande blickar, förstår hur vi bedömer den här nyheten. Det är en rolig krumelur, säger Christian Holmén och skrattar.

LÄS OCKSÅ UPPFÖLJNINGEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.