Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen värvar Blank Spot Project-grundaren Magda Gad

Publicerad: 17 mars 2015, 13:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Med personliga berättelser hoppas Magda Gad på att leverera utrikesjournalistik till Expressen på ett helt nytt sätt.


Ämnen i artikeln:

ExpressenBlank spot project

Magda Gad blir ny utrikesreporter på Expressen. Hon kommer blogga på webbsidan, skriva krönikor och göra utrikesreportage. Tidigare har hon arbetat för bland annat Café.

Rapporteringen ska ske genom personliga berättelser och möten med människor, bortom den klassiska utrikesjournalistiken.

– Jag kommer bevaka områden som normalt inte bevakas och jag kommer även att bevaka områden på ett nytt sätt. Tar man Ukrainakrisen som exempel har den blivit ungefär lika bevakad i alla tidningar, och då finns det en utmaning att hitta ett nytt sätt att rapportera på, säger Magda Gad till Dagens Media och fortsätter:

– Åker jag någonstans vill jag få en bredare förståelse. Då kan jag också få läsaren att förstå varför en konflikt eller epedemi har inträffat. Inte bara beskriva att det har hänt utan också varför det har hänt och hur det påverkar människor.

Enligt Magda Gad är såväl Sydamerika som Afrika underrapporterat. Hon säger också att det ofta skrivs om Asien som turistmål, men att det glöms bort att rapporteras om att det finns konflikter och diktaturer där.

– Expressen kontaktade mig och bad mig att göra den journalistik jag redan gör, så det känns jätteroligt. De försökte inte få in mig i något nytt sätt att skriva på och det är kul eftersom det inte är en klassisk utrikesjournalistik jag gör, säger hon.

Magda Gad är medgrundare till Blank Spot Project, en läsarfinansierad utrikessajt som ska rapportera från underrapporterade platser i världen. Detta ska hon fortsätta med.

Även TT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg har nyligen värvats till Expressen.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenBlank spot project

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.