Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen "välkomnar" Sverigedemokrater till förstasidan – får kritik

Publicerad: 11 september 2014, 07:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Onödigt raljant tycker kritikerna. Men Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ser inget problem med dagens etta.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

I dag fortsätter Expressen och Researchgruppen att avslöja SD-politiker som hetsar mot invandrare och skriver anonyma – och rasistiska – kommentarer på olika sajter.

På tidningens förstasida hängs fyra nya SD-politiker ut tillsammans med rubriken "Välkomna till förstasidan".

Nu riktas kritik mot ettan.

" Avslöjandet förtjänar mer än den här raljanta förstasidan", twittrar den tidigare Expressen-medarbetaren Erik Carlsson.

Bonnier-medarbetaren Fredrik Strömberg frågar då om ettan är på riktigt.

" Det är Expressenmedarbetare som skryter om den som valrörelsens bästa förstasida. Så, tyvärr ja", svarar Erik Carlsson.

Fredrik Strömberg är också kritisk.

" Wow, den är hemsk på så många plan. Tala om att göra sig själv till en del av processen på ett läskigt sätt".

Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen:

" Granskningen handlar ju om politiker som, trots att deras parti officiellt förespråkar "nolltolerans mot rasism", sprider främlingsfientlighet i smyg. Det var aldrig meningen att väljarna skulle få kännedom om att den här hetsen mot svagare samhällsgrupper kom inifrån ett riksdagsparti, politikerna försökte tvärtom förvilla allmänheten genom att opinionsbilda anonymt", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Han fortsätter:

" Men avslöjandena i Expressen har ju visat vilka som som också döljer sig på hatsajterna. Dagens förstasida åskådliggör vårt synliggörande av främlingsfientligheten med ett, för oss som är intresserade av tidningsredigering, ganska väl etablerat formgrepp".

Hur har ni resonerat kring rubrik och bild? Finns det något problem med att hänga ut fritidspolitiker på det här sättet?

" Nej, och den bedömningen gör ju uppenbarligen också SD som ju exempelvis i måndags offentliggjorde vilka kandidater som man ville kasta ut ur partiet redan innan Expressen publicerat fakta om flera av dem".

" Vi gör förstås en helhetsbedömning fall för fall, men generellt sett är det här inte så komplicerat: den som i allmänna val söker valmanskårens förtroende får nog finna sig i att bli granskad för sin främlingsfientlighet om hen också torgför den i strid med sitt partis uttalade hållning. Medier i allmänhet, och Expressen i synnerhet, har snarast en skyldighet att redovisa rasism som politiker sprider".

Varför har ni valt att avslöja detta precis innan valet?

" Det har vi inte – i den mening att främlingsfientligheten inom SD är en ständig källa till skandaler för oss. Den som falskeligen påstår att det är "valtaktik" av Expressen att publicera nu, bör ju rimligen förklara om det också var valtaktik av Expressen avslöja "järnrörsskandalen" 2012?".

" Det blir lite löjligt när det här och var hävdas att medierna planerat en "valkupp" – i själva verket skriver vi ju mest hela tiden om skandaler inom SD och om vi bara hade resurser kunde vi nog skriva varje dag".

Martin Kinnunen är presschef hos Sverigedemokraterna:

" Mot bakgrund av att detta är en politisk kampanj är det vad man kan förvänta sig", skriver han i ett sms till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.