Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen utsatt för hatstorm

Publicerad: 1 mars 2017, 13:03
Uppdaterad: 1 mars 2017, 13:19

En främlingsfientlig kampanj har inletts mot Expressen efter att tidningen friades för hela 60 anklagelser om förtalsbrott.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Den tionde februari friades Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på alla 60 anklagelser om förtal som riktats mot tidningen, av en man som förekommit i tidningens granskning av näthatare. Nu beskriver Thomas Mattsson på sin blogg hur främlingsfientliga krafter återigen kampanjar mot tidningen:

”Nu är det ”Medborgarinitiativet” som delar ut flygblad i protest mot att tryckfrihetsjuryn i Stockholms tingsrätt friade Expressen från de 60 påstådda förtalsbrotten i avslöjandet från 2013, om en docent som anonymt spridit främlingsfientlighet på olika hatsajter.”

Expressens chefredaktör beskriver hur budskapet i flygbladet är att man inte ska köpa eller läsa Expressen, utan istället välja andra bra nätbaserade medier . Mattsson skriver att flygbladet – lögnaktigt – påstår att Expressen i reportaget gjorde sig skyldigt till ett uppenbart fall av förtal , att det var konstaterad skuld och att grundlagen  är ett riggat system .

Thomas Mattsson skriver:

”Det här är naturligtvis ingen slump.[…] En radda hatsajter har på grund av sina politiska agendor medvetet spridit en så felaktig bild av vad Expressen publicerat och vad som skett i rättsprocessen, att den som inte konsumerat etablerade, journalistiska medier nog faktiskt är äkta upprörd över friandet. [..] På Facebook piskas stämningarna upp och det framställs som om Expressen minsann borde ha fällts.”

Expressens chefredaktör beskriver också hur en del sajter och anonyma användare på sociala medier går så långt att de uppmanar att han ska misshandlas och mördas.

Anmälningar mot Expressen har även lämnats in av samma man till Allmänhetens pressombudsman, Pressens opinionsnämnd och Justitiekanslern. Alla dessa anmälningar har emellertid avfärdats.

Thomas Mattsson:

”Att hatsajterna och de som kritiserar Expressen inte nämner dessa omständigheter kan man möjligen strunta i, de vill ju agitera för sin främlingsfientliga sak, men mer allvarligt är att denna kampanj också syftar till att underminera det svenska rättssystemet. Det beskrivs som korrupt och som styrt av ett ”etablissemang”. Och d e t är problematiskt.

Han avslutar blogginlägget med att påminna om att Sverige har världens äldsta tryckfrihetsförordning och mångfald i media:

” De publicistiska medierna viker inte undan för sådana här påtryckningar[…] Den oberoende rapporteringen kommer att fortsätta.”

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.