Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen uppdaterar klädkoden

Publicerad: 28 Maj 2010, 08:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:49

På Expressen diskuterar man just nu hur redaktionen bör vara klädd på jobbet, för att göra tidningen mer professionell.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Tidningen har haft en klädkod sedan länge, men enligt chefredaktören Thomas Mattsson har den varit bristfällig.

I koden står det bland annat att man inte ska ha keps på sig inomhus. Hur den nya koden ska se ut är ännu inte klart - men det är tänkbart att det blir en klädkod för chefer och en annan kod för övriga medarbetare.

– Modet förändras och därför ska vi se över klädkoden. Efter att vi byggde om redaktionen har vi större trafik av människor som inte är vana vid att vistas i en redaktionell miljö, som leverantörer och kunder. Redaktionen filmas också ofta. Därför tycker vi att det är viktigt att ha en representabel miljö. Vi ska ha ett uppträdande som verkar förtroendefullt och signalerar journalistiskt oberoende, men jag är ingen anhängare av att detaljreglera klädsel, säger Thomas Mattsson.

Han berättar också om den mediebevakade begravningen av barnen som dog i en brand i Rinkeby förra året. Journalisterna blev kritiserade för att vara dåligt klädda.

– Om man inte är respektfullt klädd, hur kan man då skriva respektfullt?, undrar Mattsson, som säger att Expressens journalister i stället fick beröm för sin klädsel.

Enligt honom har det inte varit några större reaktioner än så länge.

– Jag har sagt att vi ska se över hur vi klär oss och de flesta har hållit med. Jag tror vi har mycket att vinna på att uppträda mer förtroendefullt. Här finns mycket att göra bland svenska dagstidningar.

Hur tror du att klädkoden kommer att se ut?

– Tänk på de som inger förtroende, hur brukar de se ut? Hur ser mäklare ut, eller journalister på New York Times? Men det handlar också om att man ska kunna åka ut i regnet eller kylan.

Betyder det att det blir ett kavajtvång?

– Det vet jag inte, det är en diskussion som vi i redaktionsledningen för.

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.