lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen stal bild – av Metros receptionist

Publicerad: 24 oktober 2014, 12:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

Utan tillåtelse publicerade Expressen en bild som Metros receptionist tagit. Nu ber tidningens sociala medier-chef om ursäkt för bildstölden.


DT

Dante Thomsen


Att Teknikmagasinet säljer en utklädnad döpt till "slashed wrists" fick många att reagera igår. Metro var först med nyheten, som sedan rewritades av Expressen.

Vad som inte framgår av någon artikel är dock att den ursprungliga bilden togs av en anställd på Metro, närmare bestämt tidningens receptionist, som också laddade upp bilden på Twitter.

Enligt Metros redaktionschef Kristoffer Rengfors stal Expressen helt sonika bilden till sin artikel – utan att få receptionistens tillåtelse. Kristoffer Rengfors visar också en skärmdump från ett direktmeddelande på Twitter där Expressens reporter säger att han använder bilden utan receptionistens godkännande då det var bråttom med publiceringen.

– Jag blev väldigt förvånad då jag var helt bombsäker på att de aldrig skulle göra så här. Sen blev jag blev mest ledsen för det är riktigt dåligt för alla. Inte minst för att folk ska kunna ha förtroende för media, säger Kristoffer Rengfors till Dagens Media och fortsätter:

– I allt större utsträckning kommer nyheter i dag från privatpersoners utsagor på nätet. Då är det extra viktigt att vi i media tar reda på vad som verkligen hänt, pratar med personen och visar respekt för att det är en människa som inte är van vid kontakt med media

Vad tycker du om att de stal bilden utan att få ett ja?

– Absolut fulast är att de först stjäl bilden och sen lägger över ansvaret på henne att kontakta dem om hon vill få den bortplockad. Ska vanliga privatpersoner behöva kontakta ett av Sveriges största medieföretag och få be dem plocka bort bilder de inte godkänt för publicering? Det är ju ett oerhört övertramp.

Kristoffer Rengfors säger att han under gårdagen försökte få kontakt med Expressens sociala medier-chef Dan Edström samt tidningens chefredaktör Thomas Mattsson.

– Jag frågade om de fått ett ja, vilket jag ju visste att de inte fått. Ändå hittar vi sen bilden i Kvällsposten, Expressen och GT förutom att den ligger kvar på Expressen.se, Facebook och Twitter. När de tryckte tidningen i natt måste de ju vetat det här. Så där står vi ihop i receptionen och tittar på hennes stulna bild i tidningen och bara skakar på huvudet.

Känner de till att det är en medarbetare på Metro som tagit bilden?

– Det tror jag verkligen inte. Inte för att det spelar någon roll utan det enda det påverkar är att jag kunde se i realtid hur det här gick till. Hade hon inte jobbat här hade ingen fått veta.

Vad tycker receptionisten om det hela?

– Att det är fult gjort, och att hon inte vill inte bli indragen i någon process eller behöva jiddra med dem om det här. Hon var ju bara lojal och kom bort till mig och ville hjälpa till när hon förstod att hon dykt på en nyhet. Men vi hjälper henne med fakturan nu så hon får skäligt betalt för stölden, behandlingen av bilden och att de inte ens skrivit ut byline.

Dan Edström på Expressen beklagar det inträffade.

– Vår policy är att vi ska ha godkännande innan en bild publiceras, men här har vi misslyckats i kommunikationen med fotografen. Vi hade kontakt med henne, men fick aldrig det slutgiltiga godkännandet. Tyvärr brast det sedan i kommunikationen på redaktionen om detta. Vi stjäl inte bilder av privatpersoner, säger han till Dagens Media.

Dan Edström berättar också att han enbart pratat med Kristofer Rengfors på Twitter.

– Han ställde en rad frågor till oss och jag svarade på dessa. Någon annan kontakt har han inte försökt ta med oss. Att bilden kommer i tryck är givetvis olyckligt och något vi nu diskuterar, säger han och fortsätter:

– Hans spekulationer om Expressens syften och arbetsmetoder får stå för honom. Men jag kan lova att detta inte är praxis utan olyckliga omständigheter med missförstånd om slutgiltigt godkännande och att vi inte agerade snabbt nog att stoppa bilden.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev