Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen sörjer SD:s rekordval – med nattsvart etta

Publicerad: 15 September 2014, 08:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:28

Igår blev Sverigedemokraterna landets tredje största parti. Nu sörjer Expressen, med en nattsvart etta.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Sverigedemokraterna fick 12,9 procent i valet igår. Siffran har kommit som en chock för många svenskar.

Nu visar Expressen, som dagarna innan valet avslöjat rasism hos flera ledande SD-politiker, sin sorg med en nattsvart etta med texten " Igår röstade 781 120 svenskar på SD".

Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen, som också avslöjade den så kallade järnrörsskandalen.

– En förstasida eller en löpsedel dagen efter ett val ska ju sammanfatta känslan, som när Expressen efter det historiska resultatet 1976 bara skrev "SEGRARNA" och "FÖRLORARNA" på löpet. Eller som när vi efter EU-valet i somras skrev "FI" och "FAN" på ettan. Det här är ju exponeringsytor som syns hos 9 500 återförsäljare, så det gäller att tänka till, säger han och fortsätter:

– Det är alltid en process med flera chefer involverade och så var det i natt också, och eftersom sju av åtta partiledare – eller åtta av nio om vi ska räkna med Gudrun Schyman – i sina kommentater oroade sig för att SD gått fram jobbade vi med det spåret.

Thomas Mattsson berättar att Expressen diskuterade huruvida man skulle fokusera på att 13 procent röstat på ett främlingsfientligt parti eller att 87 procent inte gjorde det.

– Efter diskussioner och testettor fastnade vi för det svarta alternativet, och jag tror att det var redaktionschefen Magnus Alselinds ursprungsidé och att editionschefen Marcus Wallen loggade den.

SD blev Sveriges tredje största parti, trots Expressens avslöjanden den senaste tiden, hur reagerar du på det?

– Det har jag ingen synpunkt på, nyhetsjournalistik ska ju vara konsekvensneutral och om ett parti tjänar eller förlorar på bevakningen är inget övervägande man kan göra när man ska publicera avslöjanden om rasism eller inte. SD har ju sparkat ut 15 politiker som vi avslöjat och, faktiskt, tackat för att vi dragit fram dessa i ljuset – sedan vill man ändå straffa budbäraren genom att stoppa oss från valvakan, men där fick vi ju bra stöd av alla andra nyhetsmedier.

Hur kommer ni hantera SD i fortsättningen?

– Vi bevakar dem och alla andra riksdagspartier som tidigare, om det finns något relevant att berätta – och det brukar det ju göra med SD – så kommer vi att publicera, säger han och fortsätter:

– Pr-fiaskot i går med att porta Expressen från valvakan, och att göra samma sak med andra medier runt om i landet, ska man nog snarast se som politisk omognad och ett utslag för bunkermentalitet i partiledningen. Det var nog mest en flirt med en intern, missnöjd opinion och vad det lider kommer säkert SD att professionaliseras också kommunikationsmässigt och då kommer man inte göra om såna här misstag. Normalt brukar SD agera korrekt mot media, så jag tror detta orsakades av att några i den inre kretsen var trötta efter en hård valrörelsen.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.