söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen sörjer kollegan och musikjournalisten Anders Nunstedt

Publicerad: 17 juni 2021, 09:46

Musikjournalisten och Expressen-profilen Anders Nunstedt gick efter en längre tids sjukdom i cancer bort vid 51 års ålder på onsdagen. Han sörjs nu av sin närmaste familj och kollegerna på Expressen – liksom av hela mediebranschen. Många uttrycker till exempel stor sorg och bestörtning över bortgången på Twitter. Bilden är tagen 2009 i Moskva och har valts ut av familjen för publicering. Foto: Sven Lindwall

Musikjournalisten och Expressenprofilen Anders Nunstedt har gått bort i cancer vid 51 års ålder. ”Det är en sorgens dag för oss kolleger och Expressens läsare”, säger chefredaktör Klas Granström.

Ämnen i artikeln:

ExpressenKlas Granström Per NunstedtAftonbladetThomas MattssonDagspress

DG


Anders Nunstedt arbetade på Expressen i över 30 år som nöjes- och musikjournalist, vilket gav honom epitetet ”Pappa Pop”. Han inledde dock journalistkarriären på Skövde Nyheter i hemstaden, men blev nöjes- och musikredaktör på Expressen under tidigt 90-tal. 

Under sin karriär gjorde han otaliga musikrecensioner och gav en gång Bruce Springsteen rekordbetyget ”sex getingar” – i stället för det normala toppbetyget ”fem getingar”. 

Han var även med och startade upp den hippa musik- och nöjesbilagan Expressen Fredag på 90-talet. Bilagan skapade han tillsammans sin blivande fru Carina, som då hette Svenberg i efternamn, och den välkända journalisten, författaren och medieprofilen Linda Skugge.

På onsdagen gick han bort efter en längre tids sjukdom i cancer vid en ålder av 51 år, rapporterar fler medier, bland andra Expressen.

Expressens redaktionschef Magnus Alselind säger att alla på redaktionen förstås är väldigt ledsna över det sorgliga beskedet. En hel bransch sörjer bortgången.

– Anders och hans fru Carina möttes när de skapade Expressen Fredag på tidigt 90-tal, arbetskamrater som blev en familj med fina söner som praoat här. Under fyra decennier skapades många vänskapsband för livet, och nu också i sorgen, säger Magnus Alselind.

”Det var ingen tillfällighet att det var han som gav Bruce Springsteen sex getingar och även recenserade en Michael Jackson-singel innan den kommit ut

Magnus Alselind tillägger att Anders Nunstedt personifierade det som är Expressen, nämligen kontrasterna.

– Han var den kreddigaste Expressen Fredag-bilagan med obskyra band som var rätt eller fel, men också schlagerfestivalen där han omfamnade läsarna kring den största lägerelden. 

– Han var också även väldigt läst. Journalistik kan och ska ibland också vara underhållning. Det var ingen tillfällighet att det var han som gav Bruce Springsteen sex getingar och även recenserade en Michael Jackson-singel innan den kommit ut, och stod fast vid betyget efteråt, säger Magnus Alselind.

Har ni haft en minnesstund på redaktionen i dag? 

– Vi har haft en minnesstund med en tyst minut och det står ett kondoleansbord på redaktionen med den vackra bild som hans fru Carina har valt ut. Våra tankar är med henne och sönerna Wilmer och Oscar. 

Magnus Alselind berättar också att Anders Nunstedt hade en önskan om att hans konkurrent och kollega, Markus Larsson på Aftonbladet, skulle skriva om honom.

– I morse skickade Markus in en ”sex plus”-text om vänskap, musik och journalistik, om döden och livet. Den kommer att publiceras under dagen och vi är tacksamma för att Aftonbladet möjliggjorde det nedtecknandet över Anders gärning.

”Vi har haft en minnesstund med en tyst minut och det står ett kondoleansbord på redaktionen med den vackra bild som hans fru Carina har valt ut”

Anders Nunstedt sörjs närmast av sin fru Carina Nunstedt och sönerna Wilmer och Oscar – samt brodern Per Nunstedt, sportchef på Nent, och systern Katarina Nunstedt med familjer.

”Anders var älskad av så många, från närmsta familj och vänner till kolleger i hela Musiksverige. För Anders var det viktigt att inte bli synonym med sin sjukdom och vi är oerhört stolta över hur han tog sig an livet trots de tuffa utmaningarna. Han ville att allt skulle vara som vanligt”; säger hustrun Carina Nunstedt, brodern Per Nunstedt och systern Katarina Nunstedt i ett gemensamt uttalande till Expressen.

– Anders Nunstedt har varit en av Expressens mest profilerade medarbetare sedan tidigt 90-tal. Från tiden på klassiska Expressen Fredag till krönikör om den underhållning som berört flest i Sverige, däremellan chef för sportmagasin och utrikeskorrespondent. Det är en sorgens dag för oss kolleger och Expressens läsare, säger Expressens chefredaktör Klas Granström till den egna tidningen. 

”Han var den kreddigaste Expressen Fredag-bilagan med obskyra band som var rätt eller fel, men också schlagerfestivalen där han omfamnade läsarna kring den största lägerelden”

Anders Nunstedts bortgång sörjs även öppet av många på Twitter.

”tusan vad sorgligt! svenska rockjournalistförbundet höjer ett glas för @andersnunstedt ikväll”, twittrar till exempel musikjournalisten Andres Lokko

”Som vi kommer att sakna vår högt uppskattade kollega @andersnunstedt på @Expressen !”, twittrar Expressen-reportern Karin Sörbring

Markus Hankins, tidigare bland annat reporter och nyhetschef på GT-Expressen, twittrar:

”Oerhört tråkigt att nås av beskedet att Anders Nunstedt är död. Minns den där Springsteen-kvällen på Ullevi när Tomas Ledin och du var mina bänkgrannar på pressläktaren. En vardag på jobbet för ”pappa Pop”, men ett magiskt musikminne för mig.”

”En fruktansvärt tråkig nyhet. Tankarna om @andersnunstedt går förstås till hans familj, men också till hans gärning som en fantastisk musikjournalist”, skriver Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson

Expressens reportagejournalist Helene Trus uttrycker på Twitter också sin sorg över bortgången.

”Fina Anders ett decennium av Melodifestival-turnéer tillsammans hade inte varit detsamma utan din humor, ironi och värme. De senaste månaderna som kolleger på samma tidning. Vi är många som kommer sakna dig.”

Och tidigare Dagens Media-krönikören och numera Expressen-reportern Anna Gullberg twittrar: 

”Så sorgligt. Minns en tid då Expressen Fredag var 'sex getingar' för många av oss, och Anders Nunstedt, 'Pappa Pop', var kung med sina välformulerade recensioner och koll på musiken.

”I morse skickade Aftonbladets Markus Larsson in en ”sex plus”-text om vänskap, musik och journalistik, om döden och livet. Den kommer att publiceras under dagen”

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev