Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen-reportrar får Tamiflu

Publicerad: 21 Augusti 2009, 05:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:15

Svininfluensan har redan slagit till på GT. Nu stålsätter sig Expressen inför ett eventuellt utbrott av sjukdomen. "Vi har köpt in Tamiflu till vissa medarbetbare” säger Barbro Lorentzon, personaldirektör på Expressen.


Krisberedskapsmyndigheten, som numera ingår i den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska skydda svenskarna från svininfluensan, eller ”den nya influensan” som den officiellt kallas.

Flera av Sveriges stora medier har av myndigheten ålagts att ta fram handlingsplaner för att visa att de klarar av att driva sina publikationer vidare även vid ett storskaligt utbrott av sjukdomen.

GT-reportern Lasse Råde skrev själv om att han blivit smittad och beskrev livfullt hur det kändes.

”Sedan blev det full storm i den här gubbakroppen. Alltså iskall ena stunden, satt och huttrade med vinterplädar svepta omkring mig. I nästa stund intensiva svettningar och yrsel, men inte behagligt som efter goda drinkar i solen precis”, skrev han i en krönika.

Expressen har sedan dess skickat ut mail med instruktioner som ska motverka att fler smittas.

– Vi har gått ut med information om hur man ska bete sig, att man ska stanna hemma om man känner sig skruttig och så vidare. Det är de rekommendationer som krisberedskapsmyndigheten tillhandahåller, säger Barbro Lorentzon.

Expressen har även säkrat ett antal doser av influensamedicinen Tamiflu som nu skickas med reportrar som befinner sig på platser där tillgången till sjukvård är begränsad.

– Vi har tagit fram Tamuflu för vissa som reser till exempel till Afghanistan, säger Barbro Lorentzon.

Medierna, som anses vara viktiga informationskanaler i händelse av ett storskaligt influensautbrott, har också blivit ålagda att ta fram egna krisplaner. De måste fungera även om upp till 40 procent av personalen stannar hemma från jobbet.

– Vi har en plan för hur vi kan stuva om i produktionen. Vi är ju också en kommersiell produkt som måste klara av att komma ut.

Är personalen på Expressen oroliga?

– Inte nu tror jag, men i början fanns en viss oro vilket är förståeligt. Om till exempel är gravid eller har små barn kan man lätt bli orolig.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.