Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen-reportern i polisförhör

Publicerad: 15 Augusti 2013, 12:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:37

Den Expressen-reporter som misstänks ha utgett sig för att vara polis ska nu förhöras av polisen i Värmland.


Ämnen i artikeln:

Expressen

I samband med bevakningen av mordet på Jens Janzon misstänks en av Expressens reportrar för att ha utgett sig för att vara polis.

Det var i ett telefonsamtal till en av den mördades grannar som brottet, som rubriceras som föregivande av allmän ställning, ska ha begåtts.

– Ja, det stämmer, säger vice chefsåklagare Kurt Runhäll vid åklagarmyndigheten Karlstad, som leder förundersökningen.

Expressen har ju bestämt hävdat att det rör sig om ett missförstånd, menar du att reportern aktivt sagt sig vara polis, eller svarat jakande på en fråga?

– Det en av de saker vi ska utreda.

När tror du att du kan fatta beslut om ett eventuellt åtal?

– Jag vet inte hur lång tid utredningen tar, men det ska väl inte behöva ta så lång tid att utreda detta, säger åklagare Kurt Runhäll.

Polisförhör med Expressen-reportern var planerat till imorgon fredag, hos polisen i Karlstad.

– Ja, men de ringde återbud, så nu får vi skicka två man istället, säger Rolf Sandberg, operativ chef vid Värmlandspolisen.

Förhöret kommer sannolikt att hållas under nästa vecka.

Per-Anders Broberg är ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen:

– Efter att vi blev uppmärksammade på det här har vi naturligtvis pratat med våra reportrar om rapporteringen kring mordet samt gått igenom intervjuer och samtal för att vi ska kunna se exakt vad som har inträffat, säger han.

Enligt Per-Anders Broberg tyder inget i det undersökta materialet på att anklagelserna stämmer.

– Det finns inget som talar för att våra reportrar har gjort något fel. Det låter helt osannolikt att någon person som vi har intervjuat har uppfattat att någon reporter har presenterat sig som polis.

Han betonar vikten av att få anklagelserna utredda – och helst avförda – så snabbt som möjligt.

– Detta är en allvarlig och besvärande anklagelse och det är viktigt för oss att så snart som möjligt få det utrett. Det är det vi lägger kraften på och därför väljer vi att svara på de frågor som finns konkret i ärendet men att inte ge oss ut i vidare diskussioner.

En reporter hos er har ju en gång tidigare fällts för just det här brottet?

– Ja, mot sitt nekande. Och med tanke på det som hände förra gången har vi valt att vara väldigt tydliga och upprättat en kvalitetspolicy där vi tydligt formulerar hur man jobbar som reporter och fotograf på Expressen.

Expressen-reportern riskerar vid en fällande dom dagsböter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet bedöms som grovt är påföljden fängelse i högst två år.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.