Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen prisas för (fi)nurlig etta

Publicerad: 23 mars 2015, 14:15
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Expressens etta efter EU-valet fick både ris och ros på sociala medier. Nu prisas den i SNDS årliga tävling. Även Aftonbladet får pris.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det var efter EU-valet 2014 som Expressen gick ut med ettan där de skrev "Vilket party FI!" och "FAN! Skäms europa".

Ettan hyllades på Twitter, bland annat av journalisten Fredrik Virtanen och Moderaternas chefsstrateg André Assarsson. Men den fick också kritik av SD-sympatisörer.

"Efter dagens löp behöver ni aldrig mer besvära mig med intervjuförfrågan. Svaret är NEJ", skrev riksdagsmannen Sven-Olof Sällström på Twitter.

Nu har ettan prisats i Society For News Design Scandinavia:s (SNDS) årliga tävling.

– Vi fick en del kritik, men vi fick också en massa beröm och meningen med "Fi! Fan!"-förstasidan var just att spegla splittringen efter EU-valet. Expressen jobbar alltid med att vara nyhetsledande i alla kanaler. Just denna dag var det i form av en känsla och samtidigt driva diskussionen, säger Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen, till Dagens Media och fortsätter:

– Prisutdelningen är senare i år. Men vi är glada att juryn, som annars har en förkärlek för morgontidningsredigering med små detaljer och ibland mycket luft, även lyfter fram en förstasida där budskapet är så slående på kvällstidningsspråk.

Även Aftonbladet vann pris i tävlingen, i kategorin "storytelling" för sitt jobb "Vågen" som handlade om tsunamin i Thailand 2004.

– Det är jätteroligt. Det var lite speciellt för när vi körde Estonia som storytelling online var vi ensamma på banan. Med tsunamin gjorde alla den här typen av storytelling, så det var en jäkla konkurrens, säger Jonathan Jeppsson, samhällsredaktör på Aftonbladet, och fortsätter:

– Dessutom var vi sist ut. Alla körde igång innan jul men vi försökte ha is i magen och väntade tills dagen innan årsdagen. Det visade sig att vi hade fattat rätt beslut, för vi fick jäkligt bra klicksiffror.

LÄS OCKSÅ:

Här kan du läsa om Expressens (fi)nurliga etta som får SD-politikerna att rasa.

 

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.