Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen planerar nedskärningar på pappret

Publicerad: 5 november 2015, 12:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 20:23

Nu inleds fackliga förhandlingar på Expressen – uppemot 20 tjänster kan beröras.


Ämnen i artikeln:

ExpressenMarieberg Media

Bonniertidningen Resumé uppgav nyligen att Expressen står inför en omorganisation som kan innebära att cirka 25 tjänster försvinner.

Enligt uppgift till Dagens Media handlar det om att ett antal Expressenmedarbetare som är anställda via bemanningsbolaget Marieberg Media inte får förlängda kontrakt. Enligt Dagens Medias uppgifter handlar det i första hand om redigerare för papperstidningen.

Jan Spångberg, ordförande för journalistklubben på Expressen, bekräftar att en MBL-förhandling inleddes med arbetsgivaren i morse. Förhandlingen gäller arbetsgivarens organisationsplan för 2016.

– Liksom alla företag i branschen vill man göra besparingar på printsidan och styra om till den digitala sidan, säger Jan Spångberg till Dagens Media.

Enligt Dagens Medias uppgiftslämnare handlar det om uppemot 20 tjänster som berörs.

– Vi är inte klara med förhandlingarna, så den exakta summan är oklar. 20 är något i överkant. Det är inte riktigt så många tjänster som försvinner ur bemanningsplanen, men någonstans i den regionen kan det hamna, säger Jan Spångberg.

Han uppger vidare att besparingarna på printsidan enligt arbetsgivarens förslag genomförs på ett sådant sätt att ingen av Expressens "direktanställda" kommer att sägas upp.

– Det är ett antal vakanta tjänster som försvinner. Det kommer att drabba bemanningsanställda arbetskamrater som inte har fast anställning på Expressen, säger Jan Spångberg.

Förhandlingen ajournerades vid klockan 13 i dag, och ska återupptas i morgon.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, uppger att inget styrelsebeslut om nästa års budget är fattat och att någon organisationsförändring inte är meddelad till personalen.

– Men tillsammans med de redaktionella cheferna och den lokala journalistklubben har vi presenterat förslag som innebär både satsningar och kostnadsbesparingar. Vi skapar nya tjänster och avdelningar inom digitala medier, men vi gör också effektivare produktionsflöden för tidningen, säger han till Dagens Media.

Tobias Hellström, verksamhetschef för Marieberg Media säger att han inte har fått någon information om någon neddragning.

– Jag kan inte kommentera de uppgifterna, det får du ta med Expressen. Det enda jag vet är det jag har läst i branschmedia. Vi har under 2015 märkt ett stort behov av redigerare och vi ser även att våra redigerare har stora möjligheter att utvecklas till webbredaktörer och liknande tjänster, säger han till Dagens Media.

Jan Spångberg uppger att personalen i dag har fått information om arbetsgivarens förslag till ny organisationsplan. Han bedömer att förhandlingen kommer att pågå under denna vecka och nästa.

– Vi är mitt i förhandlingen. Förslaget innehåller sådant som vi ser som nödvändigt med tanke på hur intäkterna utvecklar sig, men även saker som vi inte är så pigga på att bejaka. Men det förhandlar vi om just nu, så jag ber att få återkomma om detaljerna, säger Jan Spångberg.

Expressen har under den senaste tiden stärkt sin digitala verksamhet, speciellt på webb-tv-sidan, med ett stort antal rekryteringar.

Ett antal profilerade journalister, som Magda Gad, Federico Moreno och Josephine Freje, har också värvats till tidningen.

– Vi optimerar hela tiden organisationen för att fortsätta öka räckvidden, som aldrig varit större, och för att få fler digitala intäkter, vilka heller aldrig varit högre, och ett sätt att göra det är anställa cirka 40 nya medarbetare på Expressen TV, som vi gjort senaste månaderna, men också att se över kostnaderna för papperstidningen som ju är lönsam men ges ut på en vikande marknad, säger Thomas Mattsson.

Han vill inte i nuläget kommentera numerären på tjänster som berörs på printsidan.

– Av respekt för processen, jag vill förstås inte föregå MBL, så vill jag inte kommentera några detaljer innan vi förhandlat med facket och informerat berörda medarbetare. Men jag kan dementera att någon ska sägas upp, Expressen har inte lagt något varsel, och det är viktigt att komma ihåg att vi kommer att göra flera produkt- och innehållslanseringar.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenMarieberg Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.