Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen och Frida Sundkvist har nått en överenskommelse

Publicerad: 22 mars 2022, 09:27

Foto: Olle Sporrong

Det blir ingen central förhandling kring Expressens avskedande av Frida Sundkvist. Det sedan parterna har kommit överens.


Ämnen i artikeln:

ExpressenKlas Granström

Det var i december i fjol som grävreportern Frida Sundkvist fick sparken från Expressen. Orsaken som uppgavs av arbetsgivaren var ”illojalitet”. Beskedet kom kort efter att hon larmat om upplevda missförhållanden på redaktionen i Dagens ETC.

I samband med konflikten erbjöds Frida Sundkvist tre månadslöner, vilket hon tackade nej till.

Under de lokala förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Expressen som hölls efter avskedet har parterna inte lyckats komma överens.

– Jag ser ingenting annat framför mig än att vi självklart kommer att begära central förhandling, sade Journalistförbundets chefsjurist Katarina Dahlskog i slutet av januari till Journalisten.

Men nu står det klart att det inte blir någon central förhandling kring avskedandet. Det sedan Expressen och Frida Sundqvist har kommit överens, rapporterar Journalisten.

Vad som ingår i överenskommelsen har de dock enats om att inte kommentera, enligt chefredaktören Klas Granström.

 

Medarbetarundersökningen visar på tystnadskultur

Efter att Frida Sundkvist gått ut i medierna och berättat om hennes upplevelser av tystnadskultur och sexism på Expressen valde tidningen att ta initiativ till en fördjupande medarbetarundersökning, utöver den ordinarie årligt återkommande medarbetarundersökningen.

I slutet av förra veckan kommunicerades resultatet för medarbetarna. Även Dagens Media har tagit del av resultatet. Undersökningen visar bland annat att 16 procent av de 354 svarade upplever problem med att framföra kritik och åsikter. Däremot har ingen använt fritext-svaren för att flagga för sexism eller ojämställdhet.

Till Dagens Media sade chefredaktören Klas Granström i förra veckan att undersökningen visar både styrkor och svagheter samt gav exempel på det senare.

– Dels att det finns en känsla av att man inte vågar säga vad man tycker, dels att det finns en stor press på medarbetarna. De har mycket att göra och svårt att koppla av. Det är två tydliga områden.

LÄS OCKSÅ: Expressen Lifestyles medarbetarundersökning visar på tystnadskultur

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenKlas Granström

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev