Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen namngav frilansjournalist – vinklade på SR trots att hon arbetat mer för den egna tidningen

Publicerad: 19 maj 2021, 06:30

Klas Granström tycker att såväl historien som det faktum att Expressen namngav tidningen och kallade frilansjournalisten för ”SR-reporter” går att motivera.

Foto: Olle Sporrong

En frilansjournalist, vars man står åklagad för narkotikabrott, hängdes ut i Expressen och beskrevs som SR-reporter. Det trots att det längsta sammanhängde frilansuppdrag hon har haft ska ha varit på Expressen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSveriges RadioKlas Granström

Det var på måndagskvällen som Expressen namngav en frilansjournalist vars man står åtalad för narkotikabrott. I rubriken kallades reportern för ”SR-reporter”. Men reportern har genom åren haft uppdrag för flera svenska stora redaktioner, däribland Expressen – där hon enligt egen utsaga har arbetat längst sammanhängande tid.

I en intervju med SVT:s Kulturnyheterna är reportern kritisk mot Expressens publicering.

– Jag är helt friad på alla punkter och jag är ju dessutom inte SR-reporter utan frilans.

Hon framhåller vidare hur namnpubliceringen har drabbat hennes man, som inte är en offentlig person. Enligt reportern ska han ha anmält publiceringen till Medieombudsmannen.

Klas Granström, ansvarig utgivare, på Expressen försvarar publiceringen.

– Det handlar ju om en känd journalist som jobbar på stora mediebolag och som är profilerad i kriminalfrågor och som varit del i en rättsprocess själv och via hennes make som nu åtalas, säger han till Kulturnyheterna.

Att Expressen beskriver henne som en ”SR-reporter” motiverar Klas Granström med att ”det är ett framträdande uppdrag hon har haft i modern tid och fortfarande har”.

En av dem som har ifrågasatt nyhetsvärdet i Expressens publicering – och det faktum att Aftonbladet hakade på – är Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell:

”Att den här vattniga soppan över huvud taget leder till rubriker beror naturligtvis på den stora uppmärksamheten runt en före detta reporter på Ekot och hennes samröre med en islamist som bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet.

Vad kan vara smaskigare i den upphetsade stämning som råder än att drämma till med ytterligare en Public service-härva? Garanterad klicksuccé. Jubel i vissa kretsar. Där fick den vänstervridna statsradion!”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev