Dagspress
Expressen mest klandrade tidningen förra året
Publicerad: 2 februari 2016, 13:19
Uppdaterad: 2 februari 2016, 15:27
Anmälningarna mot tidningar blir allt mer politiska. "Det är framför allt sympatisörer till Sverigedemokraterna som står för de här anmälningarna", säger PO Ola Sigvardsson.
Idag släpper Pressens Opinionsnämnd (PON) och Allmänhetens Pressombudsman (PO) sin årsberättelse för 2015, som inledningsvis tar upp att årets präglats av en rad stora nyhetshändelser, både i Sverige och internationellt.
Detta har bidragit till en diskussion kring vad medier ”bör, kan och kanske rent utav måste publicera när händelser av det här slaget inträffar”, och att diskussionen om pressetik under året har engagerat fler än bara journalister och utgivare.
Under 2015 gjordes 530 anmälningar till PO, att jämföra med 2014 som hade rekordsiffran 597 stycken. Vad som stack ut mest under 2015, menar PO Ola Sigvardsson, är att anmälningarna mot tidningar allt mer är av politisk karaktär.
– Det är framför allt sympatisörer till Sverigedemokraterna som står för de här anmälningarna, som känner sig kränkta över hur någon politiker framställts i ett visst sammanhang. Det är något vi egentligen inte sett mycket av tidigare, och fortfarande inte ser från de andra partierna. Antagligen har det att göra med att kännedomen om vår verksamhet ökar, säger Ola Sigvardsson till Dagens Media.
Samtliga av de anmälningarna avskrevs dock, då de inte uppfyllde kriteriet om att anmälaren själv ska vara utpekad. 2015 kännetecknades i övrigt av ett mycket högt tryck när det gäller anmälningar.
Den tidning som fälldes flest gånger under året var Expressen, med åtta fällningar. Tidningen anmäldes också flest gånger – 109 gånger, inklusive GT och Kvällsposten.
– Det återspeglar såklart en del läsares syn på tidningen, men jag tror också att det beror på att Expressen har infört en helt unik knapp intill varje artikel på sin sajt, som leder direkt till PO:s elektroniska anmälningsformulär. Tidningen har alltså aktivt valt att visa upp stor transparens mot vår granskning, vilket jag anser är positivt, säger Ola Sigvardsson.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson invänder dock mot PO:s åtta redovisade fällningar, och menar att det handlar om fem publiceringar.
– Orsaken är att det av administrativa anledningar redovisas flera fällningar för samma artiklar. Det kan man möjligen tycka är konstigt, men det här pendlar ju från år till år. 2014 hade vi väl bara en fällning och Aftonbladet sju – det viktiga är att det finns en möjlighet till prövning. Sedan kan man ha olika uppfattningar om PON:s beslut, men det är ju ingen exakt vetenskap så jag har ingen som helst kritik att rikta mot någon, skriver Thomas Mattsson i ett mejl till Dagens Media.
Han betonar även att antalet anmälningar just har att göra med den särskilda knappen Expressen.se infört, med det direkta syftet att det ska bli enklare att anmäla tidningen, och menar att fler borde införa samma möjlighet.
Konkurrenten Aftonbladet blev däremot inte fälld en enda gång under 2015, och pekas ut som årets överraskning.
– Om man tittar bakåt i tiden, har Aftonbladet varit den mest klandrade tidningen. Att de inte har fått någon fällning under 2015 vill jag tro bero på att tidningen blir allt mer medveten om det etiska tänkandet, säger Ola Sigvardsson.
En positiv trend som Ola Sigvardsson vill lyfta fram, är den markanta minskningen av anmälningar mot lokaltidningar.
– Jag är inte speciellt förvånad över den utvecklingen. Traditionellt sett har landsortstidningarna varit de mest anmälda, men när jag har besökt lokaltidningar under de senaste åren har jag märkt av att medvetenheten och det professionella arbetet med etiken har förbättrats allt mer.
Vad kan man dra för slutsats av året?
– Framför allt att förändringarna när det gäller fällningar är små. Det finns ingen påtaglig tendens mot att tidningarna blir allt mer brutala, vilket verkar vara den allmänna uppfattningen. Det anmärkningsvärda är istället att tidningarna håller sig till etiken.
Årets mest fällda tidningar:
Expressen: 8
Borås Tidning: 3
Arbetarbladet: 2
Norra Skåne: 2
Tidningen Ångermanland: 1