Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen-legendaren Tommy Schönstedt: "Några av mina kvinnliga arbetskamrater grät"

Publicerad: 20 juni 2015, 05:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:57

Lutfisken, vanliga människor och Sverige-reportagen. För Dagens Media berättar Tommy Schönstedt om höjdpunkterna i karriären – och varför han fick sparken från Se & Hör.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Han var förste reporter på plats när Olof Palme mördades. Rapporterade från Tsunamin i sydostasien 2004. 2009 snuvade han Expressens hovreporter Johan T Lindwall på scoopet om kronprincessan Victorias förlovning.

Men det är inte de stora nyhetshändelserna som Expressenlegendaren Tommy Schönstedt, 63, kommer att minnas mest från sin karriär.

– Det som betytt mest för mig är när man har kunnat göra något för människor.

Speciellt minns Tommy Schönstedt artiklarna om Veronica Larsson, en autistisk och funktionshindrad flicka som nekades en egen bostad i ett gruppboende – trots att lagen gav henne rätt till det.

Det var under 90-talet. Tommy Schönstedt skrev ett stort antal artiklar om fallet.

– Jag drev kampanj för det. Och den 17:e artikeln handlade om Veronicas inflyttningskalas i ett gruppboende. Det var en häftig känsla.

Ett annat minne som dyker upp är kampanjen för att åldringarna i Gnesta skulle få äta sin traditionsenliga lutfisk till Lucia. En kampanj som slutade med att 400 personer serverades lutfisk på torget – mot kommunalrådets vilja.

– Dagen innan ringde jag till kommunalrådet och berättade om serveringen. Han hotade med att ringa polisen. Men vid det laget hade alla redan tagit ställning för åldringarna, så när jag ringde upp vakthavande polis lovade han mig att säga att de inte ”skulle ha tid att åka” i fall kommunalrådet ringde. 

1979 kom Tommy Schönstedt till Expressen. Och förutom en kortare avstickare på Se & Hör – där han enligt egen uppgift fick sparken från chefredaktörsposten för att "upplagan var för låg och förlusterna för stora” – samt en tid som pr-konsult har han varit Expressen trogen.

Men den eran är nu över.

I onsdags tackades Tommy Schönstedt av, med tårta, egen löpsedel och blommor. Enligt rapporter från tillställningen har det sällan varit så mycket folk på en avtackning på tidningen.

– Det var en fantastiskt stor uppslutning. Några av mina kvinnliga arbetskamrater grät.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska öppna ett privat dagis för mina barnbarn. Jag kommer att ägna mycket tid åt dem, och sedan ska jag jobba ideellt för en hjälporganisation som heter ”Hoppets Stjärna”.

Vilka är dina råd till unga som vill blir journalister?

– Det är nog att de inte ska bli journalister, det finns ju nästan inga jobb. Men om de verkligen vill och är beredda att visa framfötterna är mitt råd att läsa mycket tidningar och skaffa förebilder som man försöker efterlikna. Det lär man sig mycket av.

– Ibland förundras jag över unga vikarier som kommer till Expressen som inte läser tidningen. De vet inte vilka som jobbar där eller vad tidningen står för. Man lyckas bättre om man är förberedd.

Tommy Schönstedt har haft flera chefsposter på Expressen, men har trivts bäst som reporter. Bland annat har han haft titeln ”Sverigereporter”.

Under 90-talet reste Tommy Schönstedt land och rike runt tillsammans med fotografen Jan Düsing.

Målet: att leverera mittuppslag. Något som på den tiden var en prestigefylld plats i tidningen. Under ett år levererade duon ett 60-tal sådana.

– De handlade i regel om vanliga människor, och det är min grej. De chanserna finns inte riktigt längre, nu ska allt vara så billigt som möjligt. Expressen satsar hårt på utrikesbevakning, men Sverigereportaget får stå åt sidan.

Medievärlden har genomgått dramatiska förändringar under de senaste åren. Det har även Tommy Schönsteds arbetsvardag. Han har under det senaste året jobbat med att producera material för webben. Något som han tidigare sagt ”inte är lika kul”.

Det och barnbarnen är anledningarna till att han nu drar sig tillbaka, 63 år gammal.

– Jag känner att jag har gjort mitt, och det är inte lika kul längre. Så är det, även om jag har försökt att hålla modet uppe. Man ska sluta innan man blir bitter.

Hur var det på avtackningen – grät du själv några tårar?

– Nej, jag slapp gråta eftersom jag fick dra några skrönor. När jag får göra det brukar jag vara tillfredsställd, säger Tommy Schönstedt.

Här bjuder Tommy Schönstedt på sin bästa lördagslyssning:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:0DcVVqBNNzgdtAv7kFr442" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev