Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen klandras för publicering om frilansjournalist och påstådd ”knarkfabrik”

Publicerad: 13 juni 2022, 13:29

Efter publiceringen om frilansjournalisten och den påstådda ”knarkfabriken” – Expressen klandras av Mediernas Etiknämnd.

Foto: Olle Sporrong

Expressen klandras i två fall för en publicering där en frilansjournalist, och hennes åtalade man, direkt och indirekt pekades ut.


Ämnen i artikeln:

ExpressenNyheter

En frilansjournalist, vars man stod åklagad för narkotikabrott, pekades i maj förra året ut i en artikel i Expressen. Reportern hade själv varit misstänkt i utredningen, men var friad på alla punkter sedan flera månader tillbaka när artikeln publicerades. 

Webbartikeln hade inledningsvis rubriken ”Misstänkt knarkfabrik i källaren hos SR-reporter”, men den ändrades senare till ”Misstänkt knarkodling hemma hos SR-reporter”. De första timmarna var journalisten anonymiserad, men artikeln uppdaterades med namn och bild på henne cirka fyra och en halv timme efter publicering. Då hade hon själv gått ut med namn eftersom hon upplevde att de detaljer som texten innehöll gjorde att hennes identitet hade röjts. Det publicerades även en text i papperstidningen.

LÄS OCKSÅ: Expressen namngav frilansjournalist – vinklade på SR trots att hon arbetat mer för den egna tidningen

Såväl den utpekade journalisten som hennes omnämnda man, vilka båda anser sig ha utsatts för en publicitetsskada, valde att anmäla publiceringen till Medieombudsmannen. 

I skriftväxlingen med MO har Expressen motiverat publiceringen med journalistens profilering inom kriminaljournalistik samt framhållit att den omnämnda mannen har fått redovisa sitt perspektiv i publiceringen.

Men Medieombudsmannens bedömning är att Expressen bör klandras. Skälet är att tidningen – även om den inte har namngett mannen – har pekat ut honom för en viss krets genom andra uppgifter. Vidare konstaterar Medieombudsmannen att det intrång i hans privatliv som har skett inte är medieetiskt motiverat. Inte heller har ordval som ”knarkfabrik” täckning i texten.

Även när det kommer till den utpekade journalisten så anser Medieombudsmannen att Expressen ska fällas. Det eftersom det även här saknas medieetiska motiv för publiceringen så som den är utformad, där hon kopplas ihop med mannens brottslighet och därigenom utmålas som klandervärd.

Mediernas Etiknämnd går på Medieombudsmannens linje och konstaterar att Expressen har orsakat anmälarna en oförsvarlig publicitetsskada

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenNyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev