Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen klandras för artikel om giftorms-hot

Publicerad: 15 november 2011, 13:32
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:50

En man stängde in och hotade en kvinna och hennes baby med sina nio giftormar, skrev Expressen. Men många av uppgifterna visade sig vara felaktiga. Nu klandras tidningen av Pressombudsmannen.


Det var den 14 februari som Expressen publicerade artikeln med rubriken "Mamma hotad med giftormar" och underrubriken "Hölls instängd med sin baby – tills polisen och Skansen-Jonas kom".

I artikeln beskrivs bland annat den aktuella lägenheten och ett vittne säger:

– Det var som på en soptipp. Det var fullt med bråte, tomflaskor, sopor, cigarettfimpar. Dessutom ormar och två stora ödlor. Och mitt i all misär fanns en liten baby.

Den 25 mars publicerade Expressen en ny artikel i fallet där det stod klart att åklagaren inte hade någon misstanke om att kvinnan och barnet hotats. Det framgick också att ärendet sannolikt skulle läggas ned.

I samband med detta anmälde både mannen och kvinnan ärendet till PO, som nu alltså väljer att klandra Expressen för publiceringen.

"Att en man hotar en kvinna och ett mycket litet barn med nio dödliga giftormar är en händelse av allmänintresse. Därför var det rimligt att tidningen rapporterade om saken och även berättade i vilken stadsdel händelsen inträffade och hur det hela löstes upp.

Det är emellertid problematiskt att rubriken utan reservation slår fast att mamman var hotad med giftormar. Senare visade det sig att uppgiften, kärnan i artikeln, helt saknar grund", skriver PO.

Även Pressens opinionsnämnd, PON, går på samma linje. Särskilt kritisk är PO och PON mot beskrivningen av lägenheten, som man menar orsakat anmälarna en betydande publicitetsskada.

PON är även kritiska mot den andra artikeln:

"Även om åklagaren i artikeln uttalar att det inte finns någon misstanke om att kvinnan och barnet var hotade, kan rubriken och ingressen ge intryck av att kvinnan inte vågat medverka i utredningen. Tidningen kan mot denna bakgrund inte undgå att klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed".

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.