Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressen fälls för Persbrandt-publicering

Publicerad: 25 Februari 2015, 08:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd för publiceringen om Persbrandts kokainmissbruk och kontakt med kriminella.


Ämnen i artikeln:

Mikael PersbrandtExpressenPON

Under juli månad 2014 publicerade Expressen ett reportage där man i bildmaterialet kunde se den kända skådespelaren Mikael Persbrandt ta kokain. Han gjorde det tillsammans med ledande personer från ett kriminellt gäng.

Bilderna var tagna från en film inspelad 2012 som även gick att se på Expressens sajt. Publiceringen anmäldes av Mikael Persbrandt.

Pressens opinionsnämnd anser att Mikael Persbrandt är en känd skådespelare och agerar på en offentlig arena och därför är att betrakta som en offentlig person. Han måste därför tåla en mer ingående och närgången granskning.

Men, eftersom han i den rollen inte kan betraktas som samhällsbärande, på ett sådant sätt att medborgare har rätt att utkräva ansvar från honom, så är inte publiceringen försvarlig.

Därför fälls Expressen för att ha brutit mot god publicistisk sed av Pressens Opinionsnämnd.

Expressen har tidigare fällts för publiceringar om Mikael Persbrandt. År 2006 fälldes Expressens dåvarande chefredaktör Otto Sjöberg av Stockholms tingsrätt för förtal av skådespelaren.

Då handlade det om att tidningen publicerat felaktiga uppgifter om att Mikael Persbrandt ska ha lagts in på behandlingshem för sitt alkoholmissbruk.

Dagens Media har sökt Thomas Mattsson, Expressens nuvarande chefredaktör, för en kommentar, men utan framgång. Han skriver däremot på sin blogg om PON:s klander för kokain-publiceringen:

”Expressen visade inte bilderna på den pågående knarkbrottsligheten utan kontext, skillnaden i synsätt gentemot PON är att vi såg detta som en enda, samlad publicering. Man kan säga att vi räknade alla äpplen, men PO/PON summerade istället ihop till bara ett päron – då kan man komma fram till så här olika resultat. Det är ingen dramatik i det, alla gör olika bedömningar och det är just så både pressfrihet och pressetik är tänkt att fungera.”

Thomas Mattsson skriver också att bilderna från reportaget inte längre kommer vara tillgängliga på tidningens sajt som en följd av PON:s beslut.

 

LÄS ÄVEN:

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.