Expressen fälls för Persbrandt-publicering

2015-02-25 09:30  

Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd för publiceringen om Persbrandts kokainmissbruk och kontakt med kriminella.

Under juli månad 2014 publicerade Expressen ett reportage där man i bildmaterialet kunde se den kända skådespelaren Mikael Persbrandt ta kokain. Han gjorde det tillsammans med ledande personer från ett kriminellt gäng.

Bilderna var tagna från en film inspelad 2012 som även gick att se på Expressens sajt. Publiceringen anmäldes av Mikael Persbrandt.

Pressens opinionsnämnd anser att Mikael Persbrandt är en känd skådespelare och agerar på en offentlig arena och därför är att betrakta som en offentlig person. Han måste därför tåla en mer ingående och närgången granskning.

Men, eftersom han i den rollen inte kan betraktas som samhällsbärande, på ett sådant sätt att medborgare har rätt att utkräva ansvar från honom, så är inte publiceringen försvarlig.

Därför fälls Expressen för att ha brutit mot god publicistisk sed av Pressens Opinionsnämnd.

Expressen har tidigare fällts för publiceringar om Mikael Persbrandt. År 2006 fälldes Expressens dåvarande chefredaktör Otto Sjöberg av Stockholms tingsrätt för förtal av skådespelaren.

Då handlade det om att tidningen publicerat felaktiga uppgifter om att Mikael Persbrandt ska ha lagts in på behandlingshem för sitt alkoholmissbruk.

Dagens Media har sökt Thomas Mattsson, Expressens nuvarande chefredaktör, för en kommentar, men utan framgång. Han skriver däremot på sin blogg om PON:s klander för kokain-publiceringen:

”Expressen visade inte bilderna på den pågående knarkbrottsligheten utan kontext, skillnaden i synsätt gentemot PON är att vi såg detta som en enda, samlad publicering. Man kan säga att vi räknade alla äpplen, men PO/PON summerade istället ihop till bara ett päron – då kan man komma fram till så här olika resultat. Det är ingen dramatik i det, alla gör olika bedömningar och det är just så både pressfrihet och pressetik är tänkt att fungera.”

Thomas Mattsson skriver också att bilderna från reportaget inte längre kommer vara tillgängliga på tidningens sajt som en följd av PON:s beslut.

 

LÄS ÄVEN:

PO efter kokain-filmen med Persbrandt: "Jag är bekymrad"

Sanna Lundells kritik mot Expressens Persbrandt-artikel

Thomas Mattsson har ringt Sanna Lundell 

Jonas Löfvenberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt