torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen dumpar leverantören – efter 32 år

Publicerad: 27 juni 2019, 08:28

Expressen lägger ut produktionen på Keesing.

Enligt uppgifter till Dagens Media så bryter Expressen med Svenska korsord som producerar kryssen i den dagliga tidningen och till korsordsbilagan. Istället lägger man ut produktionen på Keesing i Nederländerna.

Ämnen i artikeln:

ExpressenDagspress

Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Svenska korsord har tillverkat korsord till Expressen sedan 1987. Under de senaste åren har man, i stort sett ensamma, levererat kryssen till Expressens dagliga tidning, till Korsordsbilagan samt till Expressen Söndag. 

Men från och med de 15 september så byter Expressen korsordsleverantör samt lägger över produktionen av bilagan på Keesing. 

Keesing är det Nederländska tidningsförlaget som tidigare i år köpte Allers alla korsordtidningar för, enligt uppgifter till Dagens Media, 200 miljoner. Samt även Bonniers alla korsordstidningar. Företaget har en miljardomsättning och har i dag ett 30-tal anställda, redaktörer och korsordsmakare, i Sverige – med redaktioner i Stockholm och Malmö. 

Krititiken mot Keesling, från bland annat branschorganisationen Sveriges korsordsmakare, är att man ser ut att ta över en stor del av korsordsverksamheten i Sverige och därmed skaffar sig en monopolställning.

– Jag har blivit tvungen att säga upp all min personal, tre anställda. En av dem har varit anställd i över 30 år, säger Svenska Korsords vd Per-Erik Bengtsson till Dagens Media.

Men de är inte ensamma. Många svenska konstruktörer har varit tvungna att sluta, eller byta till Keesing, i och med Keesings köp av Aller och Bonnier. 

I slutet av maj fick Per-Erik Bengtsson beskedet via Bonnier News lifestyles redaktionella chef Linda Grahn. 

– Hon sa, Per-Erik, jag tror du måste sätta dig ned nu 'vi säger upp avtalet'. Hon sa att vi på redaktionen inte kan göra något åt det här. 

Svenska Korsord har levererat 30 korsord i veckan till Expressen.
– Vi har utvecklat ett system där man gör korsorden mycket snabbare via maskinell hjälp. Men det räckte inte. 

Expressen stod för Svenska korsords halva omsättning. Enligt Dagens Medias uppgifter har Expressen betalt 2,5 miljoner kronor årligen för Korsorden. 

I dag är Bengt Isaksson redaktör för Expressens Korsordsbilagen – vad som händer med hans tjänst och om han fortsätter eller inte – är inte bestämt. 

Elsa Falk som är chef för organisationsutvecklingen på Bonnier News Lifestyle säger till Dagens Media att man byter till Keesing för att man anser det vara en bra lösning:
– Både innehållsmässigt och ekonomiskt. Precis som på alla andra ställen så byter man leverantörer ibland och jobbar med än den ena än den andra. Det är inte svårare än så. 

Det finns inte en risk att kvaliteten försämras?
– Det är inte vårt antagande, annars hade vi inte bytt leverantör. Sedan kan allt alltid hända men vi tror och hoppas att det blir en både ekonomisk och kvalitetsmässig bra lösning. 

Linda Grahn säger till Dagens Media att Expressen har haft ett mycket bra samarbete med Svenska Korsord som man uppskattar.
– Nu ser vi fram emot ett nytt samarbete för att fortsatt ge lösarna de bästa kryssen och klurigheterna.

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev