Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen ber Norran om ursäkt

Publicerad: 27 januari 2011, 12:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:23

Kvällstidningen publicerade Stieg Larssons sista brev till brodern och hävdade världsexklusivitet. Men Norran hade publicerat delar ur brevet redan 2007.


Ämnen i artikeln:

ExpressenNorranAnette NovakNiklas Svensson

Expressens reporter Niklas Svensson hamnade i dag i en ordväxling på Twitter med Norrans chefredaktör Anette Novak.

Det var när Expressen publicerade en artikel med Stieg Larssons sista brev till sin broder som Anette Novak gick ut och förklarade att brevet redan publicerats i Norran, tre år tidigare.

Samtidigt publicerades en notis på Norrans hemsida där tidningen berättade om Expressens misstag.

– Vi publicerade de delar som vi tyckte var intressanta redan 2007 och tycker därmed inte att de har tillräckligt på fötterna för att hävda världsexklusivitet, säger Anette Novak.

Något som Expressens reporter Niklas Svensson vände sig mot. På Twitter skrev han:

"@ anettenovak Felaktigt. Norran publicerade en redigerad version av halva mejlet. I dag publiceras hela mejlet för första gången. Världsexklusivt."

Men då hade Anette Novak redan fått en ursäkt från Expressen och gav uttryck för med följande tweet:

"@ niklassvensson V g kommunicera med dina överordnade. Jag har precis fått en ursäkt. Som jag har godtagit."

För dagensmedia.se berättar Anette Novak att hon blivit uppringd av Expressens nyhetschef Andreas Johansson som bett om ursäkt.

– Enligt Expressen kände de inte till vår publicering. Alla kan göra misstag och jag har accepterat ursäkten.

Andreas Johansson bekräftar.

– Det är helt rätt att Norran tidigare har publicerat delar av brevet i ett mycket välskrivet reportage redan 2007. Det kom till vår kännedom i dag och vi förtydligar nu detta på nätet och i morgondagens papperstidning, säger han och fortsätter:

– Expressen försöker alltid vara mycket generösa med cred och hade vi känt till omständigheterna med Norrans publicering redan igår så hade det framgått i dagens artikel.

Samtidigt ger han sitt stöd till Niklas Svensson.

– Expressen är först med att publicera Stieg Larssons brev i sin helhet, med samtliga detaljer om innehållet. Det är ett unikt material som aldrig tidigare publicerats.

Även för Norrans del är saken nu ur världen.

–Ja, vi kommer att uppdatera vår artikel och berätta om att de har bett om ursäkt. Sedan drar vi ett streck över det här, säger Anette Novak.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.