Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen "avslöjade" pressmeddelande

Publicerad: 17 september 2012, 13:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Expressens Niklas Svensson och Fredrik Sjöshult avslöjade att Ikea byter koncernchef – en timme efter möbeljättens eget pressmeddelande.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Klockan 14.00 på måndagseftermiddagen skickade Ikea ut ett pressmeddelande om att Peter Agnefjäll tar över som ny koncernchef från september nästa år.

En knapp timme senare skickade Expressen ut en nyhetsflash om att tidningens reportrar Niklas Svensson och Fredrik Sjöshult avslöjar den nya koncernchefen. I artikeln skriver Expressen att de "erfar" att Peter Agnefjäll tar över, något som Ikea alltså redan bekräftat i pressmeddelandet.

"Ikea utser ny koncernchef – Kamprads tidigare assistent får jobbet, avslöjar jag och @sjoshult", twittrade Niklas Svensson kort innan artikeln publicerades.

Fredrik Sjöshult berättar i ett mejl till dagensmedia.se vad det var som gick snett.

– Vi hade inte sett pressmeddelandet när vi skrev artikeln som baserades på ett meddelande som cirkulerat inom Ikea under förmiddagen. Pressmeddelandet hade inte heller fått något genomslag på andra sajter.

– Jag kontrollerade Smålandsposten extra noga eftersom jag vet att de är bra på Ikea, men såg inget på startsidan. I efterhand har jag förstått att Smålandsposten hade breakat nyheten på sin Älmhultssida.

Kort senare ändrade Expressen artikeln, och kreddade Smålandsposten för nyheten om Ikea. Smålandsposten hänvisar i sin tur till Ikeas pressmeddelande.

– Jag beklagar att det blev så. Drivet att vara först med nyheten blev för stort, säger Fredrik Sjöshult.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev