Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expert i konkurs – Carat drabbas

Publicerad: 18 september 2012, 14:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

UPPDATERAD. Hemelektronikkedjan Expert har lämnat in en konkursansökan till tingsrätten, skriver Corren. Mediebyrån Carat drabbas.


FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se


Ett drygt år efter Onoffs konkurs blir Expert nästa hemelektronikkedja att duka under i den tuffa konkurrensen.

Enligt Corren.se lämnade Expert på tisdagen in en konkursansökan till Linköpings tingsrätt.

Enligt Corren, som tagit del av konkursansökan, är anledningen att Expert är på obestånd och saknar förmåga att betala sina skulder.

När dagensmedia.se når Christina Windisch, informationschef på Expert, hänvisar hon alla frågor till Experts vd Magne Solberg.

– Han kan svara på frågor efter klockan 19 idag, säger Christina Windisch till dagensmedia.se.

Kan du bekräfta att Expert har lämnat in en konkursansökan?

– Det är bäst att du tar alla frågor med Magne. Vi kommer också att gå ut med mer info under kvällen.

Vid 18.30-tiden på tisdagskvällen kommer ett pressmeddelande från Expert där uppgiferna bekräftas. Hela Experts svenska verksamhet läggs ner.

Konkursen förklaras med "hård konkurrens, låga marginaler i kombination med en mycket svag marknad", som gjort att Experts förluster har fortsatt, trots stora kostnadsbesparingar och avveckling av olönsamma butiker.

– Vi har haft goda förhoppningar om att vända verksamheten i Sverige till lönsamhet, men när inte resultatet vänder måste vi se till hela verksamheten och säkra en fortsatt positiv utveckling i Norge, Danmark och Finland. Det är vårt fokus framåt, säger Expertkoncernens chef Lars Christensen i pressmeddelandet.

Expert driver 136 butiker i Sverige, 73 av dem är egenägda och 63 drivs av franchisetagare.

817 medarbetare berörs direkt, enligt pressmeddelandet. De 63 franchisetagarna omfattas inte av konkursansökan men påverkas indirekt.

– Vi är många som arbetat hårt för att vända resultatet, men vi har inte lyckats. Det är mycket tråkigt att vi tvingas ta till en så drastisk åtgärd som att ansöka om konkurs. Jag är den första att beklaga att medarbetare, franchisetagare, kunder, leverantörer och andra nu drabbas, säger Magne Solberg, vd för Expert Sverige.

Kedjan omsätter 2,8 miljarder. Förra året köpte kedjan medieutrymmme för 167 miljoner kronor brutto, enligt Sifo reklammätningar.

Expert jobbar med mediebyrån Carat sedan 2010. Elektronikkedjan hade tidigare McCann Stockholm som reklambyrå, ett samarbete som nyligen har avslutats.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev