Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Eva Burman: ”Man räddar inte journalistiken genom att säga upp journalister”

Publicerad: 18 december 2019, 13:44

Branschen räddar inte journalistiken genom att säga upp journalister. Då sågar vi av grenen vi sitter på, menar Eva Burman.

Bonniers köp av Mittmedia visar vilka utmaningar vi står inför, menar chefredaktören och ansvariga utgivaren Eva Burman: ”Effektivisering har en gräns och snart har vi nått den gräns där läsarna inte tycker det är värt att betala längre”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

MittmediaBonnier NewsEskilstuna-Kuriren

Omvälvande affärer, en accelererad lokaltidningsdöd och ännu mer fokus på kvalitetsjournalistik. Dagens Media har frågat ett 20-tal tongivande mediechefer om de viktigaste branschhändelserna 2019 – samt vad de ser när de blickar in i medieåret 2020.

Eva Burman är chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren.

1. Vilken var den största branschhändelsen 2019?

 – Bonniers köp av Mittmedia. Det visar vilka strukturomvandlingar vi står inför samt vilka utmaningar vi har. Och branschen kan inte rädda journalistiken genom att säga upp journalister i förlängningen. Då sågar vi av grenen vi sitter på. Effektivisering har en gräns och snart har vi nått den gräns där läsarna inte tycker det är värt att betala längre. Jag tror branschen måste ta mycket mer betalt för innehållet. Vi har devalverat värdet på journalistiken själva när vi lade ut allt gratis digitalt i tron att vi skulle tjäna pengarna på annonser. 

2. Årets tuffaste utmaning?

– Att klara av att leverera lokal kvalitetsjournalistik samtidigt som man är färre på redaktionerna. Det är vår usp. Det ställer oerhörda krav på våra journalister och alla orkar inte. Som chef blir det centralt att lyfta vårt VARFÖR. Vi ska inte glömma att vi har världens viktigaste och roligaste jobb. 

3. Årets viktigaste publicering?

– För Sörmlands Media har det varit vår granskning av förlossningsvården i Sörmland, där flera barn och en mamma dött senaste året. Vi har gått på djupet och hittat brister i vården. Vi vet att det ligger på topp av våra mest engagerade artiklar i Sörmland, en granskning som når hem till alla.

4. Om du ska sia om 2020, vad tror du kommer definiera nästa år?

– Vägval. Branschen måste bestämma sig för att satsa på läsaraffären om den ska överleva. God lokal kvalitetsjournalistik som vi ska ta betalt för, ordentligt. Användarvänlighet. Jag tror också vi ska bli mer transparenta med våra läsare så de förstår vår situation. Många tror att media fortfarande skrattar hela vägen till banken. Man har inte fattat att vi slåss för vår överlevnad och jag möter mycket större förståelse och engagemang när jag förklarar hur det verkligen ser ut. Folk tror att det är papperstidningen som är i fara, dom fattar inte att det är hela mediehus som försvinner om det går åt helvete. 

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev