måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Eva Burman: ”Det blir tufft för medieföretagen 2023”

Publicerad: 28 december 2022, 13:57

Eva Burman är chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media.

Sörmlands Medias Eva Burman tycker att dagspressen nådde viktiga ekonomiska milstolpar det gångna året – men 2023 blir tufft för medieföretagen: ”Jag tror vi kommer få se fler titlar som går ner i frekvens”.

Ämnen i artikeln:

Eva BurmanSörmlands MediaDagens Medias julenkät 2022

RDM

Redaktionen Dagens Media


Det nalkas årsavslut och Dagens Media låter som vanligt branschprofiler få reflektera kring året som varit – och sia om frågorna som förväntas dominera medieåret 2023.

Vilken var den viktigaste branschhändelsen 2022?

– Att DN och flera andra tidningar har lyckats få fart på de digitala läsarintäkterna. Jag tror stenhårt på en digital läsaraffär med stor fokus på användarvänliga sajter och appar som unga läsare kan tänkas betala för. Detta kombinerat med god journalistik kommer innebära att intäkterna ökar på flera håll. Kan vi leverera en sömlös läsarupplevelse kan vi dessutom få våra gamla kunder att läsa oss digitalt. Vi måste ju börja flytta dem från print till det digitala om vi ska överleva.

LÄS ÄVEN: Starkt 2021 för storstadspressen – – men första tecknen på lågkonjunktur börjar visa sig 

Vad är ditt personliga nyårslöfte?

– Mitt nyårslöfte är att aldrig ha nåt nyårslöfte... Typ. Varför då liksom? Dem bryter man ju bara.

Vilka frågor blir avgörande för branschen 2023?

– Hur ska regeringens direktiv för public service utformas? Hur kommer mediestödet att se ut? Det kommer bli en tydlig vägvisare inför framtiden hur man ser på medias roll och i förlängningen för demokratin och yttrandefriheten. Och jag är dessvärre inte så optimistisk här. Sen kommer dessutom ytterligare prishöjningar på papperspriser och ökande kostnader generellt under 2023, samtidigt som annonsintäkterna viker. Det blir tufft för medieföretagen. Jag tror vi kommer få se fler titlar som går ner i frekvens.

LÄS ÄVEN: Parisa Liljestrand om: Mediestöd, direktiven och hatet mot journalister

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev