Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ett steg närmare en samlad mediemyndighet

Publicerad: 17 augusti 2022, 07:29

”Det behövs kraftiga muskler för att hantera de utmaningar vårt medielandskap står inför idag”, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Utredningen är positiv till att slå ihop Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv – nu ska den ut på remiss.


Ämnen i artikeln:

KulturdepartementetJeanette GustafsdotterNyheter

Utredningen om konsekvenserna av att slå ihop Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv har lämnats över till Kulturdepartementet. 

Utredningen drar slutsatsen att myndighetsuppdragen inom mediepolitiken kommer bli fler och mer omfattande och att det därför är nödvändigt med en sammanslagning för att bättre kunna hantera detta. Utredningen är därför positivt inställd till en ihopslagning.

– Det behövs kraftiga muskler för att hantera de utmaningar vårt medielandskap står inför idag. Vi behöver en samlad myndighet med bred kompetens som kan stärka infrastrukturen för en samtida mediepolitik, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter, i en kommentar. 

Nu skickas utredningen på remiss, vilket är nästa steg i processen. 

Utredningen

Det var i mars 2022 som Kulturdepartementet tillsatte Knut Weibull för att utreda konsekvenser av en sammanslagning av Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv.

Bakgrunden till utredningen var den snabba utvecklingen inom medieområdet, med nya produktions- och konsumtionsmönster och ökat fokus på medie- och informationskunnighet. I uppdraget ingick också att analysera lokalbehov, att se över behov av namnbyte och att lämna förslag på nödvändiga författningsändringar.

 

Källa: Kulturdepartementet

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev