Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Ett misslyckande för svensk journalistik"

Publicerad: 16 November 2012, 16:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:04

Tre år efter att Aftonbladet Kultur publicerade en artikel om organstöld i Israel har tidningen fått upprättelse. För dagensmedia.se berättar kulturchefen Åsa Linderborg om de hårda sågningarna som nästan fick henne att säga upp sig.


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

"Mörkrets krafter", "usel journalistik" och "en antisemitisk konspirationsteori om judisk offerslakt". När Aftonbladet Kultur för runt tre år sedan publicerade en artikel där den israeliska armén anklagades för att stjäla organ av döda palestinier blev reaktionerna från Sveriges medier stenhårda.

Men i dag, tre år senare, kan magasinet Filter publicera unika uppgifter som faktiskt bekräftar misstankarna om en omfattande organstöld.

– Det var en hel industri, säger den israeliske rättsläkaren Chen Kugel i intervjun som gjorts av Donald Boström.

Trots att flera tidningar erbjöds artikeln valde samtliga att tacka nej. För Åsa Linderborg, som när det stormade som mest var beredd på att lämna in sin avskedsansökan, kommer upprättelsen däremot som en lättnad.

– Jag får fortfarande mejl av människor från hela världen som skäller ut mig och kallar mig för en antisemit och lögnspridare så det är klart att det är skönt att få en upprättelse. Framför allt för Donalds skull men också för de familjer som förlorat sina barn och som undrat vad som hänt. Det är en tragedi, säger hon till dagensmedia.se.

Varför är det så känsligt att skriva om det här?

– Det är för att det handlar om Israel. Det finns inget annat land i världen där det är så svårt att kritisera Israels ockupationsmakt som i Sverige. Jag vet inte varför det är så här men jag önskar att någon skulle forska i det, säger hon och fortsätter:

– När drevet har bedarrat brukar det alltid finnas någon form av metadebatt där medierna utvärderar sig själva men i det här fallet hände det inte.

Det var ganska hårda ord som sades både om dig och om Donald, hur tog du det?

– Jag var ny som kulturchef så det är klart att det var tufft. Jag hade inte klarat det om inte mina chefer hade stått upp för mig. För mig var de här dagarna så jobbiga att jag knappt har orkat tänka på det. Den här publiceringen är ett mörkt stråk som jag lever med varje dag. Då hade jag ändå en familj att åka hem till, tänk hur det var för Donald.

Hon kallar också det hela ett misslyckande för svensk journalistik.

– Det är ett underkännande och det får mig att fundera över vilka andra sanningar och perspektiv som inte kommer fram i svenska medier. Jag har blivit otroligt cynisk inför min egen yrkeskår på ett tråkigt sätt.

Orsakade en diplomatisk kris

Artikeln i Aftonbladet Kultur utlöste en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel. Den sågades också rejält i svensk media. Bland annat menade DN:s kulturchef Björn Wiman att artikeln byggde på "en av judehatets värsta myter, den om blodtörstiga judar som slaktar barn och bakar bröd på deras blod".

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.