torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Eskilstuna-Kuriren anställer mångfaldsreporter – ska nå läsare i utsatta områden

Publicerad: 30 december 2021, 10:38

Eva Burman, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren. Foto: Dagens Media/Eskilstuna-Kuriren

Lokaltidningar i Sverige med många utanförskapsområden kämpar med upplagan. Det är i dessa områden den är som lägst. Men hur får man människor som bor där att intressera sig för lokala nyheter? Det är något som Eskilstuna-Kuriren nu hoppas kunna lösa, med hjälp av mediestöd.

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-KurirenDagspressMediestödPresstöd

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Eskilstuna-Kuriren har fått mediestöd för att bevaka fyra utsatta områden i Eskilstuna. Och bevakningen ska fokusera på att skildra vardagslivet, alltså helt vanlig lokaltidningsjournalistik. På det sättet hoppas man att ett innehåll som upplevs som mer representativt ska leda till fler prenumeranter.

Det började med att tidningens chefredaktör, Eva Burman, tog fram hushållstäckningen för 35 lokala dagstidningar i landet.  Hon tittade på en rad olika parametrar.

– Vi kunde då konstatera att Eskilstuna-Kuriren har väldigt svåra förutsättningar, både demografiskt och socioekonomiskt. 

”Måste leverera innehåll som är representativt”

Det som stack ut var att tidningen har en väldigt hög andel läsare med utländsk bakgrund, 36 procent, samtidigt som inkomster och utbildningsnivå generellt sätt är mycket låg. 

– Vi har fyra områden som är särskilt utsatta. Och vi är inte så bra på att bevaka dem till vardags. Upplagan i dessa områden ligger på mellan 2 till 12 procent, vilket är betydligt lägre än i andra områden i kommunen.

Med en mångfaldsreporter hoppas man på Eskilstuna-Kuriren att det ska bli ändring på det.

– Ska vi ha en chans att få den här gruppen som prenumeranter måste vi också leverera ett innehåll som känns representativt för dem. Då ska det inte bara vara elände och kriminalitet utan vi måste finnas där och bevaka de där områdena precis som vi bevakar resten av samhället, och det i mycket högre utsträckning. Den här tjänsten är bara början, säger Eva Burman.

Trots att hon hoppas att det är en bra affär och nödvändigt att skaffa prenumeranter i invandrartäta områden som just nu har låg täckning var det ”vita fläckar-stödet”, som instiftades för journalistisk bevakning i svagt bevakade områden, som fick tidningen att satsa.

– Jag vet inte om vi hade vågat testa det här om vi inte fått mediestöd, men vi tror att det här är helt rätt väg att gå. Jag tror att det här är helt rätt satsning om man vill ha en sund läsaraffär, vi måste upplevas som representativa för alla människor. Även dem som bor i dessa områden. Det är dessutom en demokratifråga, säger Eva Burman.

Utsatta områden

Utsatta områden är geografiskt avgränsade områden som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Källa: Polisen

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev