Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Emma Frans: Medierna tenderar att misstänkliggöra myndigheter

Publicerad: 6 mars 2020, 07:14

Emma Frans hyllar Lilla Aktuellts rapportering om coronaviruset.

Foto: Janne Næss

Informationsspridning eller skräckspridning – mediernas balansgång kan vara klurig i förhållande till det nya coronaviruset. Emma Frans, doktor i medicinisk epidemologi, svarar på vad hon tycker medierna bör tänka på.

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


9 891 gånger förekommer ordet ”coronavirus” i svenska nyhetsmedier år 2020, enligt en ordsökning via mediearkivet Retriever gjord den 6 mars. Förra året förekom ordet 16 gånger. Varje dag toppas svenska mediers sajter av rapporteringar kring det nya coronaviruset. Arbetsplatser går ut med information om vilka områden som är förbjudna att resa till i tjänst och besökare måste på flera arbetsplatser svara på om de har varit i ett coronadrabbat område. 

I lunchrummen, i kollektivtrafiken, i kompisgäng och hemma går snacket om smittan runt, runt. Intresset för det nya coronaviruset är av naturliga skäl stort bland allmänheten och medierna har givetvis en viktig roll i att sprida information om coronavirusets utveckling – och samtidigt inte bidra till mer rädsla och oro.

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. På Twitter har hon gjort sig känd för att på ett vitsigt sätt uppmana till kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. 

Hon framhåller att det är viktigt att medierna i en sådan här situation tar ansvar i att informera befolkningen och inte skrämma upp människor i onödan. 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas mediehusens verksamhet av coronautbrottet 

– WHO talar exempelvis om att problematiken som man ser kring coronautbrottet inte bara handlar om en epidemi utan om en infodemi. Det handlar i och för sig om att det sprids rena felaktigheter från privatpersoner, men jag tror också att det är viktigt att från nyhetssidan vara medveten om att det är väldigt mycket som händer och ändras just nu. 

Emma Frans säger att det vid den här typen av sjukdomsutbrott inte är ovanligt att information ändras från en dag till en annan, men att det i medierna finns tendenser att misstänkliggöra myndigheter för detta i onödan. 

– När jag tar del av nyhetsrapporteringen upplever jag att reportrarna är väldigt konfrontativa och man vill sätta myndigheterna mot väggen. Reportrarna ifrågasätter att Folkhälsomyndigheten ena dagen ger ett besked och dagen efter ett annat. Det är som att man försöker få myndigheter att framstå som icke trovärdiga. Men det finns inga konstigheter i att man har en beskrivning av verkligheten i dag och en annan beskrivning av verkligheten i morgon eftersom läget förändras hela tiden.

Men det finns inga konstigheter i att man har en beskrivning av verkligheten i dag och en annan beskrivning av verkligheten i morgon eftersom läget förändras hela tiden.

Så vilket förhållningssätt borde medierna ha när det kommer till att sprida information och inte enbart sprida oro och rädsla? Ett bra exempel på detta, menar Emma Frans, är Lilla Aktuellts rapportering om viruset. 

LÄS OCKSÅ: Schibsted-anställd smittad av corona

– De är helt raka och ärliga och beskriver läget precis som det ser ut. Samtidigt tar de väldigt mycket ansvar i att inte skrämma upp de som är mottagare. Så tänker kanske medier som har barn som målgrupp men jag tror att man i en sådan här situation även behöver tänka på det sättet när man har vuxna som målgrupp.

Generellt, hur tycker du att medier hanterar sitt uppdrag när det kommer till att sprida information om viruset?

– Jag kan tycka att det är alarmistiskt. Samtidigt var jag en av de första som i SVT sade att det är jätteviktigt att man tar det här på allvar, vilket jag fick kritik för. Men att ”ta något på allvar”, innebär inte att uppmuntra allmänheten till att få panik och förbereda sig på en pandemiapokalyps. Det handlar om att det är väldigt viktigt att man från myndighetshåll tar det på allvar väldigt tidigt, säger Emma Frans och forsätter:

– Det är en kommunikativ utmaning för forskare, myndigheter och journalister. Därför tror jag att man har väldigt mycket att vinna på att tänka till en extra gång, utgå från att det är en speciell situation och att man kanske måste skriva om det här på ett annat sätt än andra typer av nyheter. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev