Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Efter TT-missen – förtroendet hos tidningarna rubbat

Publicerad: 23 Februari 2018, 13:55
Uppdaterad: 23 Februari 2018, 14:03

"Som underleverantör är det naturligtvis extremt illa att göra misstag som skadar våra kunder", säger Daniel Kjellberg, redaktionschef på TT.

TT-telegrammet som är orsaken till att PON fäller flera tidningar, har skakat om förtroendet för nyhetsbyrån. Det uppger bland annat Aftonbladet och Sydsvenskan. Redaktionschefen på TT säger nu att rutinerna ses över.


Ämnen i artikeln:

TTPONPO

Pressens Opinionsnämnd (PON) har fällt flera tidningar för felaktig namngivning i en artikel, som baserades på ett TT-telegram. Telegrammet publicerades i på tidningarnas automatiska nyhetsflöden i somras.

I artikeln namngavs en person felaktigt i samband med beskyllning för sexuella trakasserier. Trots att faktafelet låg hos TT, säger de publicistiska reglerna att tidningarnas ansvarige utgivare får stå till svars.

Tidningarna som fällts är Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Metro, Norrköpings Tidningar, Norrländska socialdemokraten och Corren.

Flera av tidningarna Dagens Media pratat uppger att förtroendet för TT skakats om.

– Självklart påverkas förtroendet av en sådan här händelse. Det var ett allvarligt misstag som vi inte är vana vid att TT gör. Vi har nu en diskussion med TT:s redaktionsledning kring detta, och TT har själva tydligt agerat för att minimera riskerna, säger Mats Ehnbom, ansvarig utgivare Norrländska socialdemokraten.

– Det är tyvärr inte det enda TT-telegrammet vi har problem med så självfallet har förtroendet för nyhetsbyrån påverkats negativt, säger Lena Mellin, ansvarig utgivare på Aftonbladet.

– Det är klart att det får oss att fundera över hur- och vad vi publicerar. Det var en rejäl miss måste man ju säga. Om det påverkar förtroendet är svårt att säga, men vi är inte glada över att TT gör ett så allvarligt misstag, säger Jonas Kanje, ställföreträdande ansvarig utgivare på Sydsvenskan.

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson säger däremot till Dagens Media att förtroendet för TT är fortsatt starkt.

– Detta telegram var ett misstag och sådana kan alla göra. TT har haft en bra dialog med oss kunder om detta fall.

"Vi är självkritiska"

TT bemöter kritiken och tar på sig fullt ansvar för det som skett. Daniel Kjellberg, redaktionschef på TT, konstaterar att byrån under hösten sett över och diskuterat kring sina rutiner. Att det påverkar förtroendet förstår han och beklagar.

– Det är klart att det påverkar. Som underleverantör är det naturligtvis extremt illa att göra misstag som skadar våra kunder. Hela vår verksamhet bygger på motsatsen - att vi ska vara till nytta för våra kunder. Här har vi begått ett misstag som orsakat fällningar i PON. Det beklagar vi djupt, både mot kunder och den person som drabbats av vårt misstag, säger han till Dagens Media. 

Hur ska ni jobba framöver för att undvika detta?

– Vi kan konstatera att vi inte har varit tillräckligt försiktiga. Här är vi självkritiska och har under hösten sett över och diskuterat igenom våra rutiner. Vi har en publicistisk policy som slår fast att TT inte ska tänja på de pressetiska gränserna och vi har slagit fast att vi fortsättningsvis måste vara försiktigare med exempelvis vilka detaljer som publiceras. Den tar hänsyn till det faktum att flera av våra kunder publicerar våra texter automatiskt. Vi har också sett över rutinerna kring hur vi informerar våra kunder gällande publiceringsbeslut, som de behöver vara medvetna om.

TT har sedan i höstas fört en dialog med PO och PON om att kunna ta direkt publicistiskt ansvar.

Dagens Media har även sökt Svenska Dagbladet, Metro, Norrköpings Tidningar och Corren för en kommentar.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TTPONPO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.