torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter Schibsteds kapitalmarknadsdag – aktien störtdök

Publicerad: 29 mars 2023, 05:55

Schibsteds sparpaket på 500 miljoner kronor har ännu inte hunnit verka.

Foto: Janne Næss

Schibsteds aktie rasade på Oslobörsen i samband med mediekoncernens kapitalmarknadsdag. Negativa resultat i det första kvartalet skrämde marknaden.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter förmiddagSchibstedDagspress

LH

Lars Herlin


Schibsted aktien störtdök på Oslobörsen på tisdagen, Schibsteds a-aktie dök med 11,11 procent medan b-aktien föll med 10,75 procent på Oslobörsen på tisdagen. Det var avgående finansdirektören Ragnar Kårhus som verkar ha skrämt investeraren när han i sin presentation vid Schibsteds stora kapitalmarknadsdag i Oslo uppgav att News Media kommer ha en negativ EBITDA i första kvartalet. News Medias EBITDA kommer landa mellan -20 och -40 miljoner norska kronor. De svenska printutgåvorna är hårdast drabbade och ökningen av digitala prenumerationer klarar inte av att matcha tappet. Print är nu drabbade av ökade energipriser, höjda papperspriser, ökade distributionskostnader och fallande mängd pappersannonser.

LÄS MER: Lars Herlin: Det viktigaste från Schibsteds kapitalmarknadsdag – som fick aktien att rasa

Schibstedchefen Kristin Skogen Lund kunde konstatera att de kraftiga motgångarna för printutgåvorna med viss sannolikhet kan komma att påskynda nedläggningen av pappersprodukterna. Schibsted följer noggrant utvecklingen och har handlingsplaner hela uppdaterade, men det är ännu inte dags att lägga ner pappersutgåvorna.

Schibsted drog i höstas igång ett sparpaket på 500 miljoner norska kronor, som ännu inte hunnit verka i första kvartalet i år. Det kommer förbättra situationen för News media. Det programmet får nu verka ut och just nu är det inte aktuellt med ytterligare besparingsprogram, meddelade Schibsted-ledningen.

Något som ytterligare skrämde investerarna var att den avgående finansdirektören Ragnar Kårhus också informerade om att de digitala Jobbannonserna går tungt i både Norge och Sverige med ökande tapp under första kvartalet.

En kapitalmarknadsdag är ju ett tillfälle för en företagsledning tala om hur bra man här och helst vill de flesta företagsledningar få positiva reaktioner med en något stigande börskurs. 

Presentationen i samband med kapitalmarknadsdagen skickades ut redan innan börsen öppnade och kursen föll direkt på morgonen och hämtade sig inte under dagen.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev