Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter Räntekartan – nu kommer Hyreskollen

Publicerad: 24 januari 2013, 09:32
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

Svenska Dagbladet vann Stora Journalistpriset med sin tjänst Räntekartan. Nu startar man granskningen Hyreskollen på Svd.se.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvd.seSvD

Svd:s räntekarta, där läsarna själva kunde rapportera in sin boränta och jämföra med andra räntor, vann Stora journalistpriset i kategorin årets förnyare förra året. Nu startar man "Hyreskollen", som ska ge en bild av hyresmarknaden i landet.

– Räntekartan visar en bild av boendeproblematiken och Hyreskollen visar den andra bilden, med svart bostadsuthyrning, höga hyror och en marknad som inte är öppen eller logisk. Det är ett problem som många ställs inför, säger Kristian Lindquist, chef för nyhetsredaktionen på Svd.

Läsarna kan rapportera in sin hyra och bilda sig en uppfattning om vad som är rimligt att betala för en lägenhet där man bor. Den 1 februari träder en ny lag i kraft som innebär att andrahandsuthyrare kan ta upp emot dubbelt så mycket betalt för sin bostadsrätt.

– Vi började fundera på det här för ett år sedan, men det blir aktuellt i och med den nya lagen. Det gör också att vi kommer att kunna se vad hyrorna är nu och hur de är om ett halvår, och se hur lagändringen har påverkat hyrorna.

Hyreskollen lanserades på torsdagsmorgonen och efter bara några timmar hade drygt 700 personer rapporterat in sin hyra på Svd.se.

Hoppas ni på att vinna journalistpriset även i år?

– Vi får se vad det leder till. Det viktigaste är att göra bra journalistik för våra läsare, säger Kristian Lindquist.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvd.seSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.