Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter nya censurlagen – medier slutar sända från Ryssland

Publicerad: 7 mars 2022, 07:58

Foto: Andrei Gorshkov

Vladimir Putins censurlag som förbjuder oberoende journalistik får mediebolag att stoppa sin rapportering från Ryssland.


Ämnen i artikeln:

Nyheter

Nyhetsbolag efter nyhetsbolag har meddelat att de lämnar Ryssland efter att Vladimir Putin förra fredagen instiftat en ny censurlag som kriminaliserar oberoende journalistik. Enligt Vladimir Putin själv förbjuder lagen ”falska nyheter”, vilket i praktiken innebär att journalister inte får beskriva kriget i Ukraina som just ett ”krig”. 

”Ändringen av brottsbalken, som verkar utformad för att göra vilken oberoende reporter som helst till en brottsling enbart genom förknippning, gör det omöjligt att fortsätta med någon form av normal journalistik i landet”, skrev Bloombergs chefredaktör, John Micklethwait, i ett meddelande till de anställda som The New York Times tagit del av. 

Både Bloomberg News och BBC uppger att deras korrespondenter inte längre kan rapportera fritt om kriget på grund av den nya lagen. CNN International har slutat sända från landet, likaså ABC News. 

Dagens Nyheters Rysslandkorrespondent Anna-Lena Laurén har också lämnat landet och arbetar tills vidare från Finland, skriver DN

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev