Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter nedläggningsbeslutet – upprördhet på Schibsteds bemanningsbolag

Publicerad: 4 april 2019, 05:42

Anna Flytström är journalistklubbens ordförande på det interna bemanninsbolaget SMAB: ”Vi är besvikna och upprörda över att Schibsted lägger ner bolaget trots att vi så uppenbart behövs på redaktionerna”.


Ämnen i artikeln:

SchibstedJournalistförbundet

Som bland annat Medievärlden har rapporterat om, står Schibsted i begrepp att lägga ner sitt interna bemanningsbolag SMAB. 

Om detta informerades personalen och journalistklubben under onsdagseftermiddagen.

Schibsteds bemanningsföretag har kritiserats av anställda journalister och Journalistförbundet. Bland annat för att mediekoncernen genom det kunnat kringa LAS och hålla nere löner. Journalistförbundet har dessutom ett uttalat mål att interna bemanningsföretag borde försvinna, säger journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande. 

–  I praktiken är de vikariepooler och den här typen av bemanningsföretag finns bara till för att kringgå LAS, hålla lönerna nere och leder till sämre villkor för de bemanningsanställda.

Det hjälper emellertid inte de 34 anställda på SMAB, som känner stor upprördhet över beslutet.

Anna Flytström är klubbordförande på SMAB och ledamot i Journalistförbundets styrelse:

- De anställda är upprörda och besvikna över att Schibsted väljer att lägga ner bolaget utan att erbjuda oss nya tjänster, och trots att vi så uppenbart behövs på redaktionerna säger hon. 

Anna Flytström och hennes medarbetare kräver att Aftonbladet och Svenska Dagbladet tar ansvar för de personer som idag arbetar för redaktionerna via SMAB, och att de flyttas över till tidningarna, med samma arbetsgivare och villkor som övriga anställda.

Att SMAB läggs ner beror enligt Schibsted på att efterfrågan av tillfällig bemanning minskat kraftigt inom koncernen på senare år.

 

 

 

 

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News