torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter namnpubliceringarna – Virtanen PO-anmäler Expressen och SvD

Publicerad: 2 november 2017, 10:22
Uppdaterad: 2 november 2017, 10:33

Fredrik Virtanen. Foto: SR

Fredrik Virtanen menar att Expressens och SvD:s namn- och bildpubliceringar har inneburit allvarlig skada för honom själv, hans minderåriga barn och hans närmaste familj.

Ämnen i artikeln:

Fredrik Virtanen

AT


Efter Expressens och Svenska Dagbladets namnpubliceringar av Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen, där han bland annat anklagas för sexuella trakasserier och våldtäkt, anmäler nu Virtanen tidningarna till Pressombudsmannen (PO).

Anmälan, som Dagens Media har tagit del av, gäller brott mot god publicistisk sed.

Fredrik Virtanen och hans advokat Monique Wadsted beskriver hur Expressen, efter att en känd medieprofil på Instagram har anklagat honom för våldtäkt, trots påtryckningar inledningsvis väljer att rapportera om anklagelserna utan att namnge.

De skriver att tidningens chefredaktör Thomas Mattsson till en början "argumenterade väl för det utifrån det pressetiska systemet".

Till slut byter Expressen linje, enligt anmälan "möjligen påhejad" av Dagens PS namnpublicering. Dagens PS är inte ansluten till det Pressetiska systemet.

"Expressen bestämde sig då uppenbarligen inte bara för att namnpublicera Fredrik Virtanen utan att göra det i ett omfattande publicering med både bild och namn, stort uppslaget på löpsedel och etta samt ett reportage om sex sidor dvs. tre hela uppslag i tidningen", står det i anmälan.

Vidare skriver de att namn- och bildpubliceringarna har inneburit allvarlig skada för honom själv, hans minderåriga barn och hans närmaste familj.

"Namn och bildpubliceringarna har i detta fall blivit så pass omfattande att hans namn och/eller bild används i snart sagt varenda artikel som rör den sk metoo-kampanjen eller sexuella övergrepp i allmänhet som en sorts 'genrebilder".

Även Svenska Dagbladet anmäls till PO av Virtanen och hans advokat.

I anmälan, som gäller publiceringen med rubriken "12 kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp", står det att SvD gick "ytterligare ett steg längre" än Expressen.

"Från att ha rapporterat om en hetsjakt på sociala medier tog således Expressen och Svenska Dagbladet på sig ledartröjan från de sociala medierna och fortsatte hetsjakten på egen hand".

Fredrik Virtanen har sparkats från Aftonbladets ledarsida som en följd av de anklagelser som riktats mot honom.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev