tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter Metrokraschen: Custos stämmer Kinnevik på 145 miljoner kronor

Publicerad: 28 februari 2020, 13:17

Custos Christen Ager-Hanssen har gjort verklighet av hotet om att stämma Kinnevik. Även en polisanmälan om grovt mutbrott är på väg.

Foto: Janne Næss

Kinnevik skönmålade budgeten, hävdar Christen Ager-Hanssen, som också riktar grova anklagelser mot tidigare Metro-vd:n Leif Eliasson. Kinnevik tillbakavisar anklagelserna, rapporterar Dagens Industri.

Ämnen i artikeln:

MetroKinnevikCustosChristen Ager-HanssenDagspress

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Den 27 februari lämnades en stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt, där det framgår att Custos, som köpte Metro 2017, stämmer mediehusets tidigare ägare Kinnevik på 154 miljoner kronor. Det rapporterar Dagens Industri.

Custos Christen Ager-Hanssen har i ett års tid hotat att stämma Kinnevik, som han menar kraftigt skönmålat Metros ekonomiska situation inför försäljningen.

Kinnevik visade enligt Christen Ager-Hanssen upp siffror inför försäljningen, på en budget för 2017 som skulle ha landat på 4,8 miljoner i vinst. I själva verket blev det en förlust på 61 miljoner kronor.

Kinnevik har tidigare viftat bort anklagelserna, som man menar att det inte finns fog för. Före detta Metroanställda har tidigare sagt till Dagens Media att Custos gjorde en dålig due diligence inför köpet.

Torun Litzén som är kommunikationsdirektör på Kinnevik, säger till Dagens Industri att Kinnevik känner sig helt trygga med hur försäljningsprocessen gick till, och att Custos hade full tillgång till all information och möjlighet att göra sin egen due diligence på Metro.

LÄS HELA HISTORIEN: Gråtande personal, uppblåsta siffror och förskräckelse – här är storyn om Metros krasch  

Christen Ager-Hanssen anklagar även personer inom Kinnevik för mutbrott, och riktar grova anklagelser mot tidigare Metro-vd:n Leif Eliasson

Custos styrelse ska enligt Dagens Industri även ha planer om att lämna in en polisanmälan om grovt mutbrott till Riksenheten mot korruption.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev