Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter massuppsägningen: LRF Media söker 19 digitala journalister

Publicerad: 22 december 2014, 08:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Efter chockbeskedet att LRF Media vill kapa 90 tjänster går man nu ut och söker 19 digitala journalister. Ett tydligt brott mot MBL-reglerna anser facket som anmält händelsen till Arbetsdomstolen.

Ämnen i artikeln:

LRF Media

AA

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se


I början på december gav ledningen på LRF Media personalen en riktig kalldusch. För att spara 30 miljoner kronor vill ledningen kapa mer en var tredje anställd, hela 90 tjänster.

Enligt förslaget ska Malmökontoret skrotas, och ATL-redaktionen samt annonsavdelningarna för ATL-tidningarna – Lantmannen, ATL Magasinet och Skogsägaren – flyttas till Stockholm. Totalt vill ledningen säga upp 25 journalister och 25 annonsförsäljare från ATL i Malmö - något som facket menar skulle innebära döden för tidningen.

Beskedet väckte stor oro och ilska hos personalen och förhandlingar har nu inletts. Fackklubben i Malmö har tillsammans med SJF och klubbarna i Stockholm och Torsby begärt in en lönekonsult - ett arbete som skulle inledas efter storhelgerna. I det läget går LRF Media ut och söker 19 nya journalisttjänster, alla med fokus på digital kompetens.

Ett solklart brott mot MBL anser Kicki Myrberg, SJF:s fackklubbsordförande i Malmö,.

– Medarbetarna är helt bestörta. Trovärdigheten blir ju inte precis större för arbetsgivaren när man först säger att detta är ett förslag och sedan några dagar senare går ut och börjar anställa. Den lilla trovärdighet de eventuellt hade i att de faktiskt menade det försvinner helt när de så tydligt signalerar att det här är klappat och klart, säger Kicki Myrberg till Dagens Media.

Utannonseringen av de nya tjänsterna är nu anmäld till Arbetsdomstolen.

– Det blir en skadeståndsprocess. Vad de kommer svara har jag ingen aning om, men från vår sida är det ett tydligt brott mot MBL. Man har inlett förhandlingar och har poängterat att det är ett förslag som ligger. I det läget kan man inte inte annonsera tjänster, det är helt obegripligt, säger Kicki Myrberg.

Hur är känslan i personalgruppen inför julhelgen?

– Det maler hela tiden hos alla. Alla vet hur svårt det är att få jobb som journalist just nu. Alla bolag kör med mantrat att man ska ha mer rörliga kostnader, samtidigt som kvaliteten ska vara identiskt. Det är bara tomma ord från alla som vidtar sådana här åtgärder just nu. Som jag ser det är det ett hot mot demokratin att man inte värderar den här typen av arbete högre.

Dagens Media söker LRF Medias vd Ruben Jacobsson för en kommentar.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev