söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter Martin Jönssons text – de Faire hotar stämma DN

Publicerad: 4 september 2020, 12:58

Claes de Faire överväger förtalsmål mot Dagens Nyheter. Foto: Janne Næss / Andreas Elgstrand

DN:s Martin Jönssons påståenden i en krönika om Mitt i-försäljningen har fått Claes de Faire att gå i taket. Nu har han vänt sig till en jurist för att driva det vidare.

Ämnen i artikeln:

Claes de FaireMitt iDagens NyheterDagspress

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


UPPDATERAD 2020-09-07: Efter denna publicering har det kommit fram uppgifter som pekar på att prislappen för Mitt i landade på strax under 50 miljoner kronor – inte 130 miljoner kronor som Dagens Media tidigare rapporterat

 

I en krönika som publicerades i Dagens Nyheter i onsdags upprepar DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson Dagens Medias uppgifter om att köparna skulle ha betalat 130 miljoner kronor för Mitt i samt att chefredaktören och delägaren Claes de Faires fallskärmsavtal, som enligt uppgift ger honom rätt till 135 000 kronor i månaden i 12 månader, lösts ut i samband med förvärvet.

Martin Jönsson skriver bland annat att Claes de Faires dubbla stolar väcker frågor om motiven och konstaterar vidare att Claes de Faire inte motsatt sig affären ”trots att han måste ha insett att det ledde till att hans redaktion och en stor del av hans anställda skulle försvinna.” Krönikan avslutas sedan med att Martin Jönsson slår fast att girighet inte är någon bra ledaregenskap.

Texten har fått Claes de Faire att gå i taket. Dels eftersom han menar att uppgifterna är osanna, dels eftersom han anser att Martin Jönssons formuleringar utgör ett karaktärsmord. Det säger han till Journalisten.

– Värre är att Martin Jönsson utifrån dessa felaktiga uppgifter publicerar ett fullständigt karaktärsmord på mig som chefredaktör. Han drar fruktansvärda slutsatser om min person, det är djupt kränkande, säger Claes de Faire.

Efter att Claes de Faire initierat en dialog med Dagens Nyheter som, enligt honom, inte gett något väljer han nu därför att ta hjälp av jurister.

Peter Wolodarski, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagens Nyheter, står i dag fast vid publiceringen.

– Han måste vara beredd på tuffa frågor, och att tuffa slutsatser kan dras. Det finns en stor upprördhet bland anställda på Mitt i, det är fullt naturligt att medier uppmärksammar det här. Ingen jurist kan lösa den frågan, säger han till Journalisten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev