söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter larmet – mediestödet utökas

Publicerad: 3 september 2019, 11:32

För att täppa hålen i plånboken föreslår regeringen nu en höjning av mediestödet. Foto: Riksbanken

Regeringen föreslår att mediestödet utökas med totalt 140 miljoner, varav 30 miljoner kronor ska tillföras redan i år.

Ämnen i artikeln:

KulturdepartementetMediestödsnämndenGeorg LagerbergDagspress

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Dagens Media rapporterade nyligen om att Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) larmat regeringen om att presstödsmedlen är på väg att ta slut. Att pengarna sinat beror, enligt Georg Lagerberg som är enhetschef för mediestöd på MPRT, på att hela den aviserade höjningen ätits upp av driftsstödet – som är en rättighet. Kvar finns då inga pengar till utvecklingsstödet.

I dag svarade regeringen genom att föreslå att mediestödet ökas med totalt 140 miljoner kronor 2020, utöver de ökningar som sedan tidigare är bestämda.

Dessutom föreslås en ökning med 30 miljoner kronor redan 2019.

- Nu vidtar vi en konkret och tydligt åtgärd, i enlighet med januariavtalet, för att värna den oberoende journalistiken i hela landet genom att förstärka mediestödet, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind i ett pressmeddelande från Kulturdepartementet.

Men enligt MPRT:s larmrapport saknas så mycket som 50 miljoner redan i år. Och mer kan det bli när fler tidningar hamnar under den 30-procentsgräns som ger dem rätt att söka driftstöd. Bland de som balaserar på gränsen märks DN, Sydsvenskan, UNT och VLT.

Jeanette Gustafsdotter, vd för TU välkomnar regeringens förslag om att skjuta till pengar:

– Mediebranschen genomgår en genomgripande strukturomvandling och här spelar mediestödet en viktig roll i att säkra medborgarnas möjligheter till ett allsidigt medie- och nyhetsutbud.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev