torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter KKV:s granskning – Retriever ändrar avtalen

Publicerad: 15 oktober 2014, 12:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Efter att konkurrenten Opoint anmält Retriever till Konkurrensverket väljer bolaget nu att ändra sina avtal med mediehusen.


DT

Dante Thomsen


För två veckor sedan kunde Dagens Media berätta om Opoints anmälan till Konkurrensverket.

Enligt Opoint gör Retrievers avtal med de fyra tidningshusen Mittmedia, NTM, Gota Media och Stampen det omöjligt att konkurrera på rättvisa villkor.

I samband med detta sa Retrievers vd Robert Söderling att han välkomnar Konkurrensverkets utredning och nu, kan Dagens Media berätta, har bolaget beslutat sig för att avstå från ensamrätten att distribuera och sälja vidare digitala upplagor av de tryckta tidningarna.

– Vi gör detta för att vi inte vill att det ska spridas en felaktig bild av oss om att vi inte konkurrerar på schyssta villkor. Vi har tagit marknadsandelar sedan vi startade för 14 år sedan. Det känns fel att det ska finnas en misstanke om att våra framgångar inte bygger på egna meriter, säger Robert Söderling till Dagens Media.

Kommer det här påverka er affär?

– Nej inte vad jag kan se.

Vad innebär det rent praktiskt?

– Vi kommer att ha kvar avtalen med de här mediehusen men har meddelat dem att vi avsäger oss just den här delen om ensamrätt. Våra avtal kommer att ligga kvar och ticka på som de har gjort men nu kan andra aktörer välja att gå till tidningarna och förhandla direkt med dem.

Vad hoppas du ska hända nu när ni har fattat det här beslutet?

– Jag hoppas att det visar att Retriever tycker det är viktigt med konkurrens på lika villkor. En hård konkurrenssituation tror vi är bra för både oss och våra kunder. Vi har ju hela tiden sagt att vår avsikt är att sälja vidare materialet och nu hoppas vi att vi kan undanröja bilden av att de här avtalen är en konkurrenshinder.

Hade ni fattat det här beslutet om det inte kommit in en anmälan till Konkurrensverket?

– Alla aktörer har samma möjligheter att teckna avtal med tidningshusen och vi är glada och stolta över de avtal som vi har fått. Vår bild är också att flera tidningar tycker att det är bra att bara behöva förhålla sig till en part. Vi tog det här beslutet för att vi vill undanröja all risk för att det skapas en bild av att vi inte uppträder schysst för det tycker vi att vi gör.

Robert Söderling tillägger:

– Jag är helt övertygad om att vi inte fått de här avtalen för att vi ägs av TT. Vi har gjort rätt för oss. Vi har alltid följt upphovsrättsreglerna och har kunnat erbjuda kommersiellt attraktiva avtal. Någon avsikt att stänga ute någon har vi aldrig haft.

Opoints vd Linda Fors välkomnar beskeded:

– Om uppgifterna stämmer är det naturligtvis någonting som kommer gynna konkurrensen på marknaden. Vår hållning har hela tiden varit att dessa avtal strider mot fri konkurrens. Det verkar Retriever också ha insett, synd att det skulle kräva påtryckningar från Konkurrensverket, säger hon och fortsätter:

– Vår ambition är att få teckna avtal med tidningshusen. Vi upplever inte att alla aktörer på marknaden har haft den här möjligheten. Om det nu finns ändrade förutsättningar kommer det att gynna både tidningshusen, andra branschaktörer samt inte minst kunderna.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev