Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter journalistmordet – man döms till 15 års fängelse på Malta

Publicerad: 23 februari 2021, 15:45

Minnesplatsen efter den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.

Foto: Creative Commons

Femton års fängelse. Det blev påföljden för den man som på tisdagen dömdes för mordet på den grävande maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserpressfrihet

Hösten 2017 dödades den grävande maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia av en bilbomb.

På tisdagen dömdes en man som suttit häktad i över tre år till 15 års fängelse för mordet. Det rapporterar AFP. Mannen har samarbetat med polisen och själv erkänt gärningen.

Mordet misstänks ha varit en beställning av en maltesisk affärsmann, vars bolag var föremål för Daphne Caruana Galizias granskning. 

– Ett ytterst välkommet erkännande, efter att ha suttit gripen i 1177 dagar, men det är bara ett litet kliv på vägen mot full rättvisa för Daphne Galizia och hennes familj. Fortfarande har ingen av de ytterst ansvariga ställts till svars. Reportrar utan gränser fortsätter att kräva full rättvisa för Daphne och kommer inte ge upp förrän alla de inblandade dragits inför rätta, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Daphne Caruana Galizia hade återkommande rapporterat om maktmissbruk och korruption i landet, och mordet på henne ledde till att flera hög politiker och företagsledare fick lämna sina uppdrag.

2020 års pressfrihetsindex hamnar Malta på plats 81 av 180.

LÄS OCKSÅ: RUG: ”Ansvariga för journalistmordet måste ställas till svars”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.