Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter bråket mellan SVT och Stefan Jarl – Aftonbladet visar "Godheten"

Publicerad: 29 april 2014, 12:23
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:39

Den marknadsförs som "Supervalårets farligaste film". Nu ska Stefan Jarls "Godheten", som stoppades av SVT, sändas av Aftonbladet den 1 maj.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Dagens Media har tidigare berättat om det uppmärksammade bråket mellan regissören Stefan Jarl och SVT.

"Godheten", en dokumentärfilm som handlar om klassamhället, kapitalismen och nedmonteringen av välfärdssamhället ur Stefan Jarls perspektiv, skulle egentligen ha visats av SVT i år.

Kanalen valde dock att skjuta upp sändningen av filmen till efter valet då kanalen ansåg att den var " starkt systemkritisk utifrån en ensidig beskrivning och tendens".

Nu har dock Aftonbladet lyckats köpa loss rättigheterna till filmen – som kommer att finnas tillgänglig på Aftonbladet Kultur under 24 timmar den 1 maj.

Enligt Aftonbladets kulturchef Åsa Linderbog ska detta ses som "ett statement".

– Det är så absurt att SVT har ett avtal med Stefan Jarl och sen vågar inte visa filmen. De säger sedan att de ska visa den efter valet, men inte i den vanliga SVT-kanalen utan vid endast ett tillfälle, sent, i Kunskapskanalen. SVT har gjort allt för att gömma undan den här filmen, säger Åsa Linderborg och fortsätter:

– Vi tycker att svenska folket är tillräckligt intelligenta och kritiskt tänkande för att kunna bilda sig sin egen uppfattning kring den här filmen.

Att Aftonbladet bara får rätt att visa filmen under en begränsad tid beror på att SVT motsatt sig vissa rättigheter, säger Åsa Linderborg.

– SVT har varit jäkligt svåra att ha och göra med här. De ska egentligen inte lägga sig i video-on-demand-rättigheter men de har betett sig ganska auktoritärt här, vi får bara visa den under 24 timmar.

Stefan Jarl har själv kallat filmen för "Sveriges farligaste film" och Åsa Linderborg hoppas på att det ska bli stora diskussioner kring Aftonbladets val att visa filmen.

– Det är en väldigt bråkig film och jag hoppas att filmen kommer att väcka reaktioner.

Visar ni filmen för att den går i linje med Aftonbladets värderingar?

– Ja det kan man säga. På det viset att Stefan Jarl vågar tänka utanför boxen, och Aftonbladets kultursida stryker inte makten medhårs direkt. Så det är ingen slump att just vi visar den här filmen.

För att få tillgång till filmen den 1 maj krävs att man blir Plus-kund hos Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ:

Andrea Svanberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev