Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Efter begärd omprövning: Fortsatt ingen förundersökning i Dawit Isaak-ärendet – RUG rasar

Publicerad: 28 maj 2021, 15:09

I januari kom åklagarmyndighetens beslut om att inte inleda en förundersökning, då brotten inte går att utreda. RUG har begärt omprövning. Men överåklagaren meddelar nu att det står fast.

Foto: Skärmdump

Överåklagaren meddelar att ingen förundersökning gällande brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak ska inledas. Det upprör organisationen Reportrar utan gränser (RUG).


RUG lämnade under hösten in en anmälan om brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande riktad mot Eritreas president, flera av hans ministrar och höga militärer i Eritrea. Det framgår av ett pressmeddelande.

Eritrea är landet där svenska journalisten Dawit Isaak sitter fängslad utan dom sedan snart 20 år.

– Ännu en gång har svensk åklagare visat sig oförmögen att utreda brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. De ger upp utan att ens försöka, säger RUG:s ordförande Erik Halkjaer, i pressmeddelandet. 

Bakom anmälan står också Dawit Isaaks bror Esayas Isaak, FN:s tidigare människorättskommissarie Navi Pillay, Kanadas förre justitieminister Irwin Cotler och Nobelpristagaren och advokaten Shirin Ebadi – samt flera andra internationella människorättsjurister.

LÄS MER: Ingen förundersökning i Isaak-ärendet

I januari kom åklagarmyndighetens beslut om att inte inleda en förundersökning, då brotten inte går att utreda, främst för att Eritrea inte kommer att samarbeta. RUG begärde då att beslutet skulle omprövas. Detta är något Dagens Media rapporterat om.

Men överåklagare Lennart Guné meddelar i dag fredag att han inte ändrar beslutet.

– Vi kommer nu att arbeta för att Riksåklagaren på nytt skall ta upp saken, säger SVT-journalisten och RUG-medlemmen Björn Tunbäck.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.