Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ebba von Sydow i citatbråk med Expressen

Publicerad: 25 Januari 2011, 09:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

Ebba von Sydow går till rasande attack mot Expressen. Orsaken: Hon anser sig vara felciterad på dagens förstasida – trots att det inte handlar om ett direktcitat.


Ämnen i artikeln:

Expressen.seExpressenEbba von SydowThomas Mattsson

Det var i en del av en artikelserie om näthat som Expressen publicerade en krönika där Ebba von Sydow berättar om hur hon under flera år har förföljts av en kvinna. På sin förstasida skriver Expressen i dag: "Ebba von Sydow: Jag är förföljd av besatt kvinna".

Nu går Ebba von Sydow går till attack mot formuleringen och menar att citatet är fabricerat. På mikrobloggen Twitter skriver hon bland annat:

"Måste finnas en annan Ebba von Sydow, det här har jag aldrig sagt. Riktigt uselt av min gamla arbetsgivare."

Hon skriver också att "Istället hittar de på ett citat jag aldrig sagt. Härlig start på dagen." och "Nej, jag är förvånad över ett direktcitat från mig - som jag aldrig sagt. Jaja, imorgon är det glömt."

I sin blogg utvecklar hon resonemanget:

" Min krönika handlar om en nät-stalker som terroriserar mig i artikelkommentarer. Det där påhittade citatet låter snarare som att det står en galning utanför min port. Hjälp!

Och tro mig, jag VET att kvällstidningarna förstorar upp saker. Jag VET att de bara ska sälja tidningar. Men jag VET också att det inte är okej att hitta på ett citat och dra upp det på förstasidan.

Tack och lov kommer det vara glömt imorgon, för så funkar kvällstidningsvärlden. Så nu tänker jag inte ägna mer energi åt detta idiotiska, även om jag verkligen blev jäkligt förbannad och besviken – inte minst, eftersom det är gamla kollegor, min gamla arbetsplats."

Lars Näslund, chefredaktör för Göteborgs-Tidningen, var editionschef på Expressen igår. Han medger att citatet som hämtats från Ebba von Sydows krönika i ämnet inte är ett direktcitat, vilket också syns på avsaknaden av citattecken.

– Det är korrekt att det inte är ett direktcitat. Och det är förstås inte bra. Men det här är en oerhört stark text där man inser hur hårt näthatet kan slå. Jag vill inte debattera med Ebba von Sydow via dagensmedia.se men var och en som läser texten inser ju att det är en otäck stalker som hon drabbas av.

Hur vill du kommentera hennes påstående om att ni har hittat på citatet?

– Jag tror att texten i tidningen talar för sig själv, men det är korrekt att det inte är ett exakt citat.

Har du förståelse för att hon blir upprörd?

– Ja, ett citat ska ju vara ett citat. Absolut.

Hur kunde det bli så här?

– Ansvaret ligger hos mig.

När dagensmedia.se når Ebba von Sydow är hon på väg in i ett möte och hinner inte kommentera ärendet.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson sitter i möte när dagensmedia.se når honom och ber att få återkomma i ett mail.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.