Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Eagles-ordföranden om uthängningen

Publicerad: 22 April 2014, 07:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

UPPDATERAD. Basketklubbens ordförande, Goran Popov, är upprörd efter Expressens granskning, och menar att det är Eagles som blir uthängda.


Dagens Media har tidigare berättat om att basketklubben Stockholm Eagles och "Basketettan" hängde ut en Expressenjournalist på sina officiella Facebooksidor. Journalisten anklagades bland annat för att vara antisemit.

Bakgrunden till detta ska ha varit Expressens granskning av Eagles skulder.

Nu berättar Goran Popov, ordförande för basketklubben White Eagles, sin version av historien.

– Min uppfattning är att många nu börjar förstå varför vi är upprörda. Det här är mer politiskt än någon anar. Vi i klubben har länge kämpat för våra rättigheter utanför basketplanen och nu ska vi behöva göra det även där, säger han till Dagens Media.

Enligt Popov har Expressen varit orättvisa i sin granskning, och undvikit att skriva om andra klubbar i liknande situationer.

– Eagles har omkring 200 000 kronor i skulder, men det är ingen summa. Det är mindre än vad en spelare kostar, samtidigt som alla andra klubbar, som Expressen inte granskar, har ännu högre skulder. All blåsa upp våra skulder som Expressen har gjort kan ju bara ha en orsak – att de vill få klubben att se dålig ut. Folk som läser köper ju det där, och tänker aha, Stockholm Eagles är värst av alla, säger han.

Han fortsätter:

– För ett tag sedan hade Expressen våra fakturor på en helsida, och bredvid var en bild på mig. Om det inte är uthängning så vet jag inte vad uthängning är. Jag har tagit upp det här med cheferna på Expressen. De säger att de granskar alla lag, men det gör dem inte.

Goran Popov uppger att Eagles mottagit hot och rasistiska skriverier, och han tycker att Expressen borde ha uppmärksammat även detta i sin granskning av klubben.

– Vi har blivit utsatta för hot och rasism på vår Facebooksida, där vissa har skrivit nazistiska och andra helt jävliga saker. Vår styrelse, som består av människor med judiskt och serbiskt påbrå, har tagit emot hotbrev. Men det vill Expressen inte skriva om, och det gör mig väldigt uppgiven.

Kan du ändå förstå att folk har reagerat starkt på uthängningen och de hårda orden?

– Absolut, jag kan förstå att folk har reagerat på det. Det där med antisemit var en överreaktion från min sida. Hon är säkert en bra människa, och jag är säker på att det inte är hon som bestämmer att de ska skriva om det här, utan hennes chefer.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson delar inte Goran Popovs bild av händelserna.

"Jag tycker att det är otillständigt att peka ut en namngiven reporter som antisemit, och det det blir dessutom lite löjligt när det påstås att Sport-Expressen skulle vilja få en specifik klubb att "se dålig ut", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Han fortsätter:

"Tyvärr är det rätt vanligt att idrottsklubbar, och ibland supportergrupper, reagerar negativt på nyhetsförmedling och opinionsjournalistik och tror att man med upprop och bojkotter kan påverka innehållet i media."

Att Expressen, enligt Goran Popov, endast valt att fokusera på den negativa rapporteringen ger Thomas Mattsson heller inte mycket för.

"Jag väljer att tänka positivt här, att den här föreningen inte är så medievan och att de förhoppningsvis lärt sig lite av den här processen. Men i ett större perspektiv kan man väl tycka att elitklubbar borde vara proffsigare", skriver han i mejlet.

LÄS OCKSÅ:

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.