Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Driftsstödet kan öka med 100 miljoner kronor

Publicerad: 29 oktober 2019, 14:52

Sex tidningar som inte har driftsstöd i dag har ansökt om stöd.

Foto: Janne Naess

78 ansökningar om driftsstöd för 2020 har skickats in till Myndigheten för press, radio och tv. Sex tidningar som inte har driftstöd i dag har ansökt om stöd, däribland Sydsvenskan – om alla får grönt ljus ökar driftstödet med 100 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

UNTSydsvenskanVLTNorrbottens-Kuriren

De sex tidningarna är Sydsvenskan, Upsala Nya Tidning, Norrbottens-Kuriren, Vestmanlands Läns Tidning, ATL Lantbrukets Affärstidning och Landets Fria Tidning. 

Nu ska Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) handlägga och granska ansökningarna. Om alla tidningar får driftsstöd innebär det att driftsstödet ökar med 100 miljoner kronor – från 520 miljoner till 620 miljoner kronor. 

För att få söka om driftsstöd måste en dagstidnings hushållstäckning ligga under 30 procent på utgivningsorten.

Stödet från mediestödsnämden består av två delar: presstöd och mediestöd. Driftsstödet är den största delen av presstödet och går till dagstidningar som uppfyller de krav som ställs i presstödsförordningen. Tidigare i år rapporterade Dagens Media om att MPRT larmat till regeringen om att det redan i år saknas pengar till det totala medie- och presstödet och att det behövs höjas med minst en kvarts miljard på tre år. 

I år införde regeringen två särskilda mediestöd: innovations- och utvecklingsstöd och stöd för lokal journalistik. Till skillnad från driftsstödet är dessa stöd inte rättighetsstöd utan de fördelas utifrån de pengar som finns kvar.

Att flera nya tidningar nu ansökt om driftsstöd innebär därför att de pengar som finns kvar att fördela som mediestöd minskar. Regeringen har därför i budgeten för 2020 föreslagit att det totala stödet ska höjas med 140 miljoner.

I dag kom också beskedet att mediestödsnämnden nu har sagt ja till 36 miljoner kronor i innovations- och utvecklingsstöd för 36 insatser vid 22 olika nyhetsmedier. Om det ska bli av behöver dock riksdagens förslag om en höjning gå igenom.

Charlotte Ingvar-Nilsson är generaldirektör vid MPRT. 

– 2018 var det värsta året någonsin för den svenska dagstidningsmarknaden. Att upplagorna fortsätter sjunka under 2019 är synnerligen oroande. Med fallande upplagor får allt fler tidningar rätt till driftsstöd. Det finns en uppenbar risk att stödet till den betydelsefulla lokala journalistiken och innovation och utveckling minskar rejält, samtidigt som behovet ökar, skriver hon i ett pressmeddelande. 

– Det är oroande med hänsyn till den vikt tidningarna har för de demokratiska processerna och opinionsbildningen.

 

Axel Duberg

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev