Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Dråpslag för Schibsteds bemanningsanställda

Publicerad: 18 november 2014, 13:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:22

Mellan 30-40 tjänster försvinner när Aftonbladet ska spara 40 miljoner kronor. Lejonparten av dessa riskerar att tas från Schibsted Media.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Som Dagens Media kunde berätta i dag ska Aftonbladet outsourca magasinsproduktionen nästa år. Detta som ett led i det sparpaket på 40 miljoner kronor som tidningens publisher Jan Helin nyligen presenterade.

Totalt hoppas ledningen på att kunna kapa 30-40 tjänster och enligt uppgift till Dagens Media är det alltså Schibsted Media, det bemanningsbolag som förser Aftonbladet och Svenska Dagbladet med journalister, som drabbas hårdast.

Schibsted Media har drygt 100 anställda varav 80 arbetar på Aftonbladet.

Anna Flytström är fackklubbsordförande på Schibsted Media och jobbar dessutom på Sofis Mode, som alltså ska outsourcas.

– Den här siffran är väldigt preliminär och vi måste vänta tills Aftonbladet är klara med sin omorganisation – och tills vi vet hur många som kommer ta avgångsvederlaget – innan vi vet vad som händer med oss, säger hon till Dagens Media.

Enligt Anna Flytström har Jan Helin sagt att han hoppas att nedbemanningen på Aftonbladet ska kunna lösas med folk som slutar frivilligt.

På Schibsted Media är det dock klart att det blir uppsägningar.

– Man hoppas att ingen ska behöva gå via LAS, men om inte tillräckligt många lämnar är det ju hos oss som folk kommer att bli uppsagda.

Ytterligare ett olyckligt besked för Schibsted Medias journalister är att erbjudandet om avgångsvederlag enbart gäller anställda på Aftonbladet.

– Vi har inte ens den möjligheten som bemanningsanställda. Det är jättedåligt tycker jag.

Eftersom de bemanningsanställda har hoppat runt mellan olika bolag (Schibsted Media bildades i början av 2012, innan dess hade de bemanningsanställda jobb på Mediakompetens) är deras LAS-tid betydligt kortare än den tid de har jobbat för Aftonbladet.

– Jag har jobbat i sex år på Aftonbladet men har bara runt två års LAS-tid, säger Anna Flytström.

– Dessutom har vi jättekort uppsägningstid enligt bemanningsavtalet.

Har man varit anställd mindre än två år har man en månads uppsägningstid. För en anställning som varat mellan två och fyra år är den siffran två månader, reds anm.

Kom det här beskedet som en överraskning?

– Jan Helin hade ju redan aviserat för neddragningar så det var inte en överraskning direkt. Men outsourcningen av feature hade vi ingen aning om. Samtidigt vet jag att bilagorna har vikande upplagor. På det sättet är det inte en överraskning. Men att det skulle ske så här drastiskt är ett hårt slag.

Vad tycker du om ledningens förslag?

– Det har varit i så grova drag så det är väldigt svårt att förhålla sig till tycker jag.

Är du orolig för egen del?

– Det är klart jag är, absolut. Mitt uppdrag kommer ju att försvinna. Sedan är jag naturligtvis öppen för andra uppdrag.

Förhandlingarna har redan inletts.

Hur är stämningen på Schibsted Media i dag?

– Folk är oroliga.

Vad tycker du om Aftonbladets personalpolitik?

– Med de här skillnaderna blir det ännu tydligare att det rör sig om ett a och b-lag trots att man försöker hävda motsatsen.

I oktober berättade facktidningen Journalisten att bemanningsanställda journalister i Schibsted-huset har 6 000 till 6 900 kronor mindre i månadslön än de kolleger som är anställda av Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Det, och omplaceringen av Aftonbladet-reportern Nivette Dawod, som nu riskerar att bli av med sin nya tjänst på resebilagan, blev upptakten till det bemanningsuppror som väckt debatt i branschen den senaste månaden.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.