Dorotea Bromberg: "Boken ska inte dras in"

2013-10-04 10:44  

Efter förläggarens inlägg angående Hanne Kjöllers bok på DN Debatt drog kvällstidningarna slutsatsen att den skulle dras in.

Knappt hann trycket torka i Hanne Kjöllers bok "En halv sanning är också en lögn" förrän den hamnade i blåsväder. Dagens Media har i en rad artiklar berättat om den kritik som riktats mot boken från en rad mediepersonligheter, däribland Janne Josefsson och Gellert Tamas. Boken har även kritiserats i ett öppet brev från Sverige Radio.

I en debattartikel i DN Kultur i dag skriver förläggaren Dorotea Bromberg vid Brombergs förlag att hysterin kring boken toppar allt hon varit med om men att hennes förtroende för Hanne Kjöller är orubbat:

"Jag har varit bokförläggare i snart fyrtio år, gett ut ett tusental böcker. Det har inte alltid varit enkelt och det har emellanåt stormat kring vissa av våra titlar. Jag har varit med om många stora utgivningshändelser, däribland våra fyra Nobelpristagare. Men jag har hittills aldrig upplevt något som liknar det som nu pågår kring Hanne Kjöller och hennes bok "En halv sanning är också en lögn", där hennes kritik mot den egna kåren bemötts med starka reaktioner."

Citatet fick Expressen att dra egna slutsatser om att boken skulle dras in:

"Och nu drar förlaget tillbaka den första utgåvan av boken - och ger ut en korrigerad version. I den nya versionen har man korrigerat både faktafel och publicerat förtydligade formuleringar från Hanne Kjöller."

Även Aftonbladet var inne på samma linje.

När Dagens Media når Dorotea Bromberg dementerar hon direkt:

– Det är helt bisarrt. Hur kan de tro det? Boken säljer jättebra och håller på att ta slut. Sen trycker vi om.

Hur många ex har ni sålt?

– Jag vet inte på rak arm, men upp emot 3 000.

Hur har uppståndelsen kring boken påverkat försäljningen?

– Förmodligen har det bidragit till nyfikenhet. Vi är nöjda med försäljningen.

I den nya utgåvan kommer förlaget att göra en rättelse i kapitlet där en hyresrätt påstods vara en bostadsrätt. Man kommer även att göra en del förtydliganden i andra delar av boken.

– Tydligen var det en del andra saken som missuppfattades, säger Dorotea Bromberg.

Helen Preutz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt