Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Dorotea Bromberg: "Boken ska inte dras in"

Publicerad: 4 Oktober 2013, 08:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:32

Efter förläggarens inlägg angående Hanne Kjöllers bok på DN Debatt drog kvällstidningarna slutsatsen att den skulle dras in.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Knappt hann trycket torka i Hanne Kjöllers bok "En halv sanning är också en lögn" förrän den hamnade i blåsväder. Dagens Media har i en rad artiklar berättat om den kritik som riktats mot boken från en rad mediepersonligheter, däribland Janne Josefsson och Gellert Tamas. Boken har även kritiserats i ett öppet brev från Sverige Radio.

I en debattartikel i DN Kultur i dag skriver förläggaren Dorotea Bromberg vid Brombergs förlag att hysterin kring boken toppar allt hon varit med om men att hennes förtroende för Hanne Kjöller är orubbat:

"Jag har varit bokförläggare i snart fyrtio år, gett ut ett tusental böcker. Det har inte alltid varit enkelt och det har emellanåt stormat kring vissa av våra titlar. Jag har varit med om många stora utgivningshändelser, däribland våra fyra Nobelpristagare. Men jag har hittills aldrig upplevt något som liknar det som nu pågår kring Hanne Kjöller och hennes bok "En halv sanning är också en lögn", där hennes kritik mot den egna kåren bemötts med starka reaktioner."

Citatet fick Expressen att dra egna slutsatser om att boken skulle dras in:

"Och nu drar förlaget tillbaka den första utgåvan av boken - och ger ut en korrigerad version. I den nya versionen har man korrigerat både faktafel och publicerat förtydligade formuleringar från Hanne Kjöller."

Även Aftonbladet var inne på samma linje.

När Dagens Media når Dorotea Bromberg dementerar hon direkt:

– Det är helt bisarrt. Hur kan de tro det? Boken säljer jättebra och håller på att ta slut. Sen trycker vi om.

Hur många ex har ni sålt?

– Jag vet inte på rak arm, men upp emot 3 000.

Hur har uppståndelsen kring boken påverkat försäljningen?

– Förmodligen har det bidragit till nyfikenhet. Vi är nöjda med försäljningen.

I den nya utgåvan kommer förlaget att göra en rättelse i kapitlet där en hyresrätt påstods vara en bostadsrätt. Man kommer även att göra en del förtydliganden i andra delar av boken.

– Tydligen var det en del andra saken som missuppfattades, säger Dorotea Bromberg.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.